Predsjednik Evrolige: Dejan Bodiroga / -FOTO: REPUBLIKA
16/09/2024 u 14:10 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evroliga od sezone 2027/2028. godine uvodi "seleri kap"

Klubovi će moći da potroše do 40 odsto na plate igrača od ukupnog prihoda u posljednje dvije godine.

Evroliga će uvesti porez na luksuz i “seleri kap”, po ugledu na NBA ligu, kako bi finansijski uredila elitno takmičenje.

Ono što je bitno, to je da će pomenuta pravila stupiti na snagu tek od sezone 2027/28. godine, da bi se timovima omogućio tranzicioni period.

U slučaju niskog nivoa, klub mora da na igrače potroši 32 odsto od ukupnog prihoda u posljednje dvije godine, sa tim što se to odnosi samo na klubove sa A licencom.

Ostalima će biti dozvoljeno umanjenje.

Kada je riječ o osnovnom nivou, klubovi će moći da potroše do 40 odsto na plate igrača od ukupnog prihoda u posljednje dvije godine.

Tu postoje neki izuzeci – takvo pravilo ne uključuje dvojicu nosilaca igre, odnosno najplaćenijih, igrače do 23 godine, one koji su proveli bar tri sezone u klubu (ne mora zaredom) i igrači koji su odsutni na duže od dva mjeseca zbog povrede, uz još jednog prvotimca.

Treći, visoki nivo nadoknade, govori o tome da klubovi mogu da potroše do 60 odsto prihoda, uključujući nosioce igre (dva) i bez ostalih izuzetaka.

Ono što je bitno, to je uspostavljanje finansijskog fer-pleja, svaki klub koji potroši više od visokog nivoa nadoknade, moraće da ostalim klubovima koji se pridržavaju pravila plati kompenzaciju.

Od naredne tri sezone, prva će uslijediti kao tranzicija, a u preostale dvije će se sve postepeno primjenjivati, kako bi se stvorili uslovi da se od jeseni 2027. krene u potpunu realizaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 14:10