Ilustracija - NBA igrač / -PORTAL DAN - BING AI
21/04/2023 u 11:35 h
DAN portal - AIDAN portal - AI
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Košarka bez granica: 5 zanimljivosti iz istorije NBA lige

Prvu utakmicu u istoriji NBA lige odigrali su New York Knicksi i Toronto Huskiesi 1. novembra 1946. godine u Torontu, a Knicksi su pobijedili rezultatom 68-66.

  • Majkl Džordan, jedan od najboljih košarkaša u istoriji, nije uspio da se kvalifikuje za svoj koledž tim u svojoj prvoj godini studija. Međutim, u sljedeće tri godine postao je vodeći strijelac svoje ekipe i osvojio je prvenstvo NCAA lige.
     
  • Vilt Čemberlejn je jednom postigao nevjerovatnih 100 poena na jednoj NBA utakmici, ali u njegovoj karijeri postoji još jedna statistička kategorija u kojoj dominira - prosječni broj poena po utakmici u jednoj sezoni. On drži rekord sa nevjerovatnih 50,4 poena po utakmici u sezoni 1961/1962.
     
  • Šut za tri poena u košarci uveden je 1979. godine, a prvi igrač koji je postigao tricu u NBA ligi bio je Kris Ford, tadašnji igrač Boston Celticsa.
     
  • U NBA ligi postoji tradicija izbora MVP igrača (najkorisnijeg igrača) finala, a prvi igrač koji je osvojio ovu nagradu bio je Džeri Vest, uprkos tome što je njegova ekipa izgubila u finalu od Boston Celticsa.
  • Prvu utakmicu u istoriji NBA lige odigrali su New York Knicksi i Toronto Huskiesi 1. novembra 1946. godine u Torontu, a Knicksi su pobijedili rezultatom 68-66.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NBAZANIMLJIVOSTI
04. maj 2024 04:35