Saša Đorđević / -FOTO: TWITTER
16/04/2023 u 15:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na današnji dan Partizan je postao prvak Evrope čudesnom trojkom Đorđevića

Bila je to kruna više nego čudne sezone. Zbog ratnog okruženja "crno-beli" su morali da igraju svoje mečeve kao domaćini u predgrađu Madrida Fuenlabradi, a samo je jedan od devet mečeva igrao u Beogradu

Na današnji dan 1992. godine košarkaši beogradskog Partizana postali su prvaci Evrope u Istanbulu.

"Još samo osam sekundi. Dva poena prednosti za Špance. Đorđević... Tri poena, tri poena, vrijeme je isteklo... 71:70... Ja u svojoj karijeri ovo nisam doživio... Partizan je šampion Evrope".

Ovako je čuveni Dragan Nikitović prokomentarisao finiš jedne od najuzbudljivijih završnica u istoriji Kupa šampiona.

Trojkom Aleksandra Đorđevića košarkaši Partizana savladali su tog 16. aprila 1992. godine u Istanbulu Huventud rezultatom 71:70 i osvojili Kup šampiona.

Popularni "Sale nacionale" preuzeo je loptu ispod svog koša osam sekundi prije isteka vremena, pretrčao tri četvrtine terena i pored Tomasa Đofreze pogodio čudesnu trojku.

Bila je to kruna više nego čudne sezone. Zbog ratnog okruženja "crno-beli" su morali da igraju svoje mečeve kao domaćini u predgrađu Madrida Fuenlabradi, a samo je jedan od devet mečeva igrao u Beogradu.

Prije dvije godine, podstaknuti ovim podvigom, novinari "Kanala plus" snimili su dokumentarni film "Partizan iz Fuenlabrade".

Partizan se u četvrtfinalu namjerio na Kinder iz Bolonje i savladao ga 2:1.

U polufinalu je pao Filips rezultatom 82:75 (Danilović 22, Đorđević 21), a u finalu favorizovani klub iz Badalone 71:70 (Danilović 25, Đorđević 23).

MVP turnira bio je Danilović.

Partizan je četiri puta u svojoj istoriji učestovao na završnim turnirima, pored Istanbula igrao je u Ganu 1988, Barseloni 1998. i Parizu 2010.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 09:35