Aleksandar Petrović / -FOTO: KKB INFO
19/09/2023 u 13:01 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Petrović: Sjajna organizacija Superkupa ABA lige

Nedavno završeno Svjetsko prvenstvo pokazalo zapravo koliko se dobra košarka igra u regionu – rekao je nekadašnji as Cibone

ABA Superkup u glavnom gradu Crne Gore okupio je osam timova iz regiona, koji će kroz tri dana i 12 utakmica da se bore za trofej, ali istovremeno da podižu formu uoči početka nove sezone u ABA ligi. Takmičenje kojim se praktično otvara košarkaška sezona bio je povod da u Podgoricu stigne i veliki broj gostiju, a među brojnim poznatim imenima je i Aleksandar Petrović. Legendarni jugoslovenski košarkaš i kasnije trener, bio je oduševljen načinom na koji je KK Budućnost Voli organizovao ovogodišnji ABA Superkup.

-S obzirom da iza ovog Superkupa što se tiče organizacije stoji KK Budućnost Voli i sama kompanija,,Voli“ jasno je da možemo govoriti samo u superlativu kada je u pitanju organizacija ovog takmičenja – nije krio oduševljenje Petrović, koji je najavio da će pratiti sve mečeve do kraja.

-Kasno sam doputovao, pratio sam samo posljednji meč prvog dana, ali siguran sam da će ovih osam mečeva u dva dana donijeti sjajnu košarku – naglasio je Petrović.

Nekada najbolji plej Jugoslavije, koji je u Ciboni stekao nadimak,,Aca trica“ zahvaljujući sjajnom šutu za tri poena, objasnio je da je ABA liga izuzetno bitna za regionalnu košarku i da je dala doprinos što su nacionalni timovi sa prostora bivše Jugoslavije ostvarili sjajne rezultate na nedavnom Mundobasketu.

-Mislim da je nedavno završeno Svjetsko prvenstvo pokazalo zapravo koliko se dobra košarka igra u regionu. Treba pomenuti te sjajne rezultate - Srbija je osvojila drugo mjesto, Slovenija je sedma, dok je Crna Gora 11. na svijetu. To su zaista rezultati koji su fantastični. Ako znamo koliko je igrača, što direktno, što indirektno, igralo upravo u ABA ligi posljednjih godina, onda dolazimo do jasnog zaključka da je to pomoglo svim reprezentacijama da naprave tako dobre rezultate – kategoričan je Petrović.

Nekadašnji selektor Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Brazila nema dilemu – ABA liga je spas za region.

-Činjenica je da je ABA liga potrebna svim zemljama, ne samo da bi se mi okupljali, već jednostavno ako se svi zatvorimo u svoja mala nacionalna prvenstva veliko je pitanje šta ćemo imati od toga. Za sve najbolje klubove iz okruženja ovo je najbolji projekat koji u ovom momentu mogu dobiti.

Čovjek koji je sa Cibonom dva puta bio prvak Evrope, tri puta šampion Jugoslavije i šest puta osvajač Kupa naglasio je da je Superkup od izuzetnog značaja i da je dobro što se nakon tri godine ponovo igra ovog takmičenje.

- Nakon reprezentativnih obaveza treba se odmah prebaciti na klupske. Ovo je na neki način povratak Superkupa, jer se nije igrao već tri godine i samim tim je bitan za sve klubove, posebno jer je ovo završni dio priprema, tako da će svih osam ekipa imati tri jake utakmice. Samim tim sve ekipe imaju priliku da kroz učešće u Superkupu dodatno podignu formu i spreme se za sam početak ABA lige – kazao je Petrović.

Na kraju, pokušao je da napravi paralelu između košarke u njegovo vrijeme i danas. Razlika je mnogo...

-Ostao je isti naziv – košarka, ali mislim da su tada bila druga vremena, pa i određena pravila su se promijenila. Na svakih pet – šest godina mijenja se profil i način igranja košarke. Igrač je danas fizički spremniji, ekipe su moćnije. Prije 35 godina kada je moj klub bio dva puta prvak Evrope, mi smo bili prepuni talenta i dobrih napadačkih ideja, ali nije bilo toliko fizike i nije se igrala tako kvalitena odbrana. To je bitna razlika između košarke u tom periodu i danas – podvukao je Petrović, koji je na pitanje šta danas radi u šaljivom tonu istakao:

-Skupljam papire za penziju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 00:12