Adam Silver / EPA-EFE-FOTO: EPA/JASON SZENES
11/11/2022 u 14:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Silver: Irving nije antisemitista

Komesar NBA lige razgovarao sa plejom Bruklina

Komesar NBA lige Adam Silver sastao se u Njujorku sa zvijezdom Bruklina Karijem Irvingom, kako bi s njim razgovarao o skandalu koji je izazvao prije dvije nedelje promovišući na društvenim mrežama knjigu i film u kojem se iznose antisemitistički stavovi.

- Vodili smo otvoren i iskren razgovor. Poznajem ga već dugo i nikada od njega nisam čuo nijednu antisemitističku riječ ili, iskreno, bilo kakav izraz mržnje prema bilo kojoj grupi. Je li on antisemitist ili ne nije relevantno u odnosu na štetu koju je izazvao objavljujući taj sadržaj - rekao je Silver za "Njujork Tajms".

Čelnik NBA je priznao da je cijela ta epizoda izazvala "ogromnu štetu" Irvingu, Netsima i ligi.

Iako je klub kaznio Irvinga suspenzijom u trajanju od najmanje pet utakmica, NBA liga i Bruklin bili su izloženi kritici zato što nisu prije reagovali, nakon što je Irving odbio da se javno izvini za svoju objavu.

Kazna je objelodanjena tek nedelju dana od objave spornog sadržaja.

- Čini mi se da je kazna bila primjerena. Gledajući unazad, možda smo trebali to učiniti prije. Prihvatam tu kritiku - naglasio je Silver i dodao da će Netsi u dogovoru s ligom odlučiti o tome kada je pravi trenutak za povratak Irvinga.

Kazna od pet utakmica Irvingu ističe nakon subotnjeg gostovanja Bruklina kod Los Anđeles Klipersa, a Netsi će dan kasnije igrati i protiv Los Anđeles Lejkersa. 

Netsi su javno objelodanili uslove za Irvingov povratak u ekipu, koji uključuju javno izvinjenje, razgovor s vlasnikom kluba i doniranje 500.000 dolara za borbu protiv antisemitizma i govora mržnje.

Na te uslove su reagovali pojedini igrači iz NBA lige, a jedan od kritičara bio je i LeBron Džejms, koji je podržao Irvinga, s kojim je dijelio svlačionicu u Klivlendu.

Džejms je u svom obraćanju putem Twittera zaključio da bi Irvingu trebalo dozvoliti da se vrati na teren, s obzirom da je već poslao javno izvinjenje putem društvenih mreža.

Silver je odbio da komentariše Džejmsovu objavu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 13:10