Nikola Vučević / Foto: FIBA
29/06/2024 u 12:37 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučević: Vjerujemo da možemo da se plasiramo na Olimpijske igre

Košarkaši Crne Gore u nedjelju putu u Rigu na kvalifikacije za plasman u Pariz

Košarkaši Crne Gore privode kraju priprema za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre, koji se od 2. do 7. jula igra u Rigi.

Ostalo je da odrade još trening-dva, spakuju kofere i krenu put baltičke države sa nadama da će, i pored jake konkurencije, izvaditi vizu za Pariz.

- U reprezentaciji sam 13 godina i prvi put imamo priliku da se plasiramo na Olimpijske igre. Velika šansa za nas. Idemo u Rigu sa željom da se kvalifikujemo za OI, svjesni da neće biti lako. Sve 24 ekipe na kvalifikacionim tunirima su tu sa razlogom. Moramo maksimalno koncetrisano pristupiti duelima sa Brazilom i Kamerunom. Enegrija i želja moraju biti na maksimumu. Prvi cilj je da prođemo grupu, a kada se uđe u razigravanje, na jedan meč, nikad se ne zna - rekao je najbolji crnogorski košarkaš Nikola Vučević.

Domaćinu pripada uloga favorita.

- Što se tiče kvaliteta, Letonija je glavni favorit, Brazil je takođe odličan, ali ostale ekipe su manje više izjednačene i možemo sa svima da igramo. Mislim da moramo da igramo na najvišem mogućem nivou, koncetrisano svih 40 minuta kako bismo bili ravnopravan rival.

Crna Gora će biti drastično oslabljena u Rigi, u timu nema Bojana Dubljevića, Nemanje Radovića, Nikole Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Marka Todorovića, Zorana Nikolića... 

- Nedostaju nam iskusni igrači koji su bili tu poslednjih nekoliko godina i sugurno da bi nam značili, ali šta je tu je. Ovo je prilika za neke mlađe ili neke koji su imali manju minutažu na Svjetskom prvenstvu da iskoriste priliku, da pokažu koliko mogu. Vidim da su motivisani. Sa druge strane, cijela prva petorka je tu, što može dosta da znači. Nadamo se da će mlađe snage donijeti novu energiju potrebnu da odigramo na visokom nivou.

Centar Čikaga je zadovoljan pripremama.

“Dobro smo radili prethodne tri godine. Svi su došli motivisani, imali smo dobru energiju, dobru atmosferu. U Atini smo protiv Grčke smo slabije ušli u meč, protiv Bahama je sve to mnogo bolje izgledalo. Ukupni utisak je pozitivan”.

"Crveni" nisu u krugu favorita, nemaju pritisak, što može biti dodatni adut. 

- Realno, mi nemamo pritisak da moramo da osvojimo turnir u Rigi, ali opet vjerujemo da možemo da se plasiramo na Olimpijske igre. Idemo tamo da uživamo, da se borimo, jer kao što sam već rekao, ovo je jedinstvena prilika, mislim da je san svakog sportiste da ode na Olimpijske igre. Amerikanci preskaču svjetska prvenstva, ali se svi odazovu i na Olimpijske igre dođu u najjačem sastavu. To dokazuje koliko je to veliko takmičenje i da bi za nas bio nevjerovatan uspjeh da se nađemo u Parizu. Svjesni smo toga. Treba da izbalansiramo, da uživamo i da se igramo, ali i da znamo da je velika stvar u pitanju i da moramo pristupiti ozbiljno - zaključio je Vučević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 22:17