Атлетски савез / - Фото: АСЦГ
05/04/2022 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Атлетски савез: Бићемо принуђени да отказујемо реализацију програма најбољих спортиста и наших активности

Атлетски савез Црне Горе обавијестио је јавност да ће бити принуђен да обустави своје активности услед проблема насталих око додјеле средстава

Саопштење Сабеза преносимо у цјелости:

- Црногорска атлетика jе у прошлоj години остварила  наjбоље резултате у историjи  свог постоjања. То су двиjе остварене олимпиjске норме и финале Мариjе Вуковић на Олимпиjским играма у Токиjу. Мариjа ниjе дуго чекала и заблистала jе поново на Свjетском дворанском првенству у Београду са изванредним резултатом  195 цм, коjе jоj jе дониjело четврто мjесто. Нешто раниjе, Вуковић се окитила и сребрном медалjом на Балканском дворанском првенству у  Истанбулу, гдjе учествуjу 22 земље .

Руководство Савеза са оптимизом jе проjектовало да  црногорска атлетика има потенциjал и да jе реално за очекивати да 2024. у Паризу буду остварене четири олимпиjске норме. Наглашена jе потреба активне и веће подршке од стране државе.

У протекла три мjесеца црногорски атлетски спорт jе био без подршке државе. Успjех Мариjе Вуковић на Свjетском дворанском првенству, освоjено четврто мjесто и освоjена медаља на Балканском првенству  jе остварен без подршке и улагања државе. АСЦГ  jе све морао сам да реализуjе.

На последњоj сjедници управног одбора АСЦГ одржаноj 28.03.2022.године, одлучено jе   да се АСЦГ  обрати МНПКС, као и Управи за спорт  у цилjу хитног заказивања састанка на  коме би се  скренула пажња, риjешиле неке дилеме и неjасноће у вези расподjеле средстава, али су сви остали ниjеми. Представници Савеза су од в.д. директора Управе за спорт и младе приjе расподjеле средстава били информисани да ће добити  много већа финансиjска средства од прошле године са напоменом да смо то резултатима заслужили и да се Црногорска атлетика на листи Олимпиjског комитета налази у првоj категориjи спортова.

Расподjелом средстава смо упознати путем медиjа, тj. одлуком в.д. директора Управе за спорт и младе да jе поред осталих, Атлетском Савезу ЦГ одређено сума коjа jе манjа од прошлогодишње и ако jе атлетика имала значаjно боље резултате наjбоље у атлетскоj историjи Црне Горе. 

Упознати смо да ова средства, додиjељена  Атлетском савезу су равна  програму jедног врхунског атлетичара из нашег комшилука. Такође, Атлетском Савезу Црне Горе jе  расподиjељено  наjмање средстава од свих држава у окружењу , а  наши атлетичари су били успjешниjи од многих. Опредиjељена средства  не задовољаваjу ни 45 одсто од тражених средстава за текућу годину.

Постављамо питанjе - ЗАШТО СЕ ОВО РАДИ ?

Такође, зачудила нас jе и изjава директора да jе он одлучивао о висини стипендиjа за поjедине спортисте и опредjељивао средства у складу са своjом процjеном. Састанком смо жељели да сазнамо, jесу ли то посебна средства за спортисте , а коjа не спадаjу у опредиjељена  средства, jер нам jе в.д. директор обећао да ће он финансиjски ваљано реаговати према атлетици по дискреционом праву коjе он има.

Обавjештавамо jавност да ће АСЦГ бити принуђен да отказуjе реализациjу програма наjболjих спортиста , као што су припреме у земљи и иностранству, што би имало несагледиве последице по атллетски спорт и све спортисте поjединачно, гдjе се налази и Мариjа Вуковић .

АСЦГ jе већ обуставио  прво међународно такмичење -Првенство Балкана у полумаратону, коjе се одржава 9.априла у Тирани, за коjе су била приjављена четири такмичара.Такмичење jе отказано због недостатка финансиjских средстава.

Напомињемо, да jе руководство Савеза у предходна три мjесеца  путем разних позаjмица, сналажења и одлагања , реализовало програме спортиста надаjући се да ће добити финансиjска средстава . Резултати наших спортиста ниjесу адекватно препознати и  ово jе послjеднjи апел и вапаj надлежним у држави Црноj Гори и оних коjи одлучуjу о судбини спорта, да краљица спортова мора добити много болjи третман. Надамо се да ће поновном расподjелом у складу са документациjом коjу jе Савез доставио, као и у складу са правилником и критериjумима за додjелу средстава комисиjа узети у обзир, препознати  резултате и потребе атлетичара и АСЦГ, те на таj начин омогућити нормално функционисање.

Ове године наше наjбоље сениоре очекуjе Европско првенство у Минхену и Свjетско првенство у Орегону као и велики броj европских и балканских такмичења  у категориjи сениора, jуниора и млађих jуниора.

Такође, ту су и многоброjна национална такмичења у свим категориjама, као и многоброjне активности из плана и програма за 2022 годину. 

Апелуjемо  да се насе молбе правилно сагледаjу и риjеше ургентно, jер jе то заjедницка обавеза свих нас према резултатима коjе jе црногорска атлетика постизала у континуитету са  финансиjски висе него скромним средствима. Молимо да не урушавате спорт коjи постиже и реално има могућности за наjвеће Еврпске и Светске резултате. Даjте да заjедно  радимо за добробит црногорске атлетике и спорта као општег интереса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:22