Dobitnici priznanja u ASCG / -FOTO: ASCG
26/12/2023 u 16:22 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Atletski savez proglasio najbolje u svojim redovima u 2023.

Dobitnici glavnih nagrada, kao i prošle godine su Danijel Furtula iz AK Podgorica i Marija Vuković, članica Lovćena

Tradicionalno, kao prethodnih i ove godine je Atletski savez Crne Gore upriličio gala svečanost proglašenja najboljih u svojim redovima u godini na izmaku. Dobitnici glavnih nagrada, kao i prošle godine su Danijel Furtula iz AK Podgorica i Marija Vuković, članica Lovćena, koja nije prisustvovala svečanosti u Sportskom i kulturnorm centru Univerziteta Crne Gore, jer se nalazi u Grčkoj na pripremama za narednu sezonu.

Prisutne je na početku svečanosti pozdravio predsjednik Atletskog saveza Crne Gore Milorad Vuletić, koji je istakao da je ASCG realizovao sva takmičenja iz nacionalnog programa takmičenja i to u svim starosnim kategorijama.

image

Brojni ugledni gosti na svečanosti

-FOTO: ASCG

-U realizaciji aktivnosti izuzetan doprinos dalo je Ministarstvo sporta i mladih, Crnogorski olimpijski komitet i Elektroprivreda Crne Gore. Čestitke svim koji su nagrađeni jer su oni obilježili 2023.godinu. Dakle, postoje uvijek oni koji svojim nesebičnim zalaganjem pokazuju da su zavrijedili naše čestitke i oni istinski trebaju da imaju poštovanje i zahvalnost svakog od nas. Koliko mi naša dostignuća smatrali vrijednima i značajnima, moramo biti realni i samokritični i naglasiti da smo mogli i morali više. Na međunarodnim takmičenjima ove godine naši atletičari osvojili su četiri medalje - zlato, srebro i dvije bronze, ali ispunili čak 32 norme za međunarodna takmičenja. Postavljeno je 70 rekorda - 28 u muškoj, 42 u ženskoj konkurenciji, rekao je Milorad Vuletić, koji je najavio brojne značajne aktivnosti u narednoj godini. - Sportska atletska zahuktalost se osjeća. Olimpijska godina je pred nama i imam osjećaj da će naredni period dati još više vrhunskih rezultata. Sljedeća godina nas čeka sa naznakom i nadom da će se dosta toga popraviti i tako preko ispunjenja zadatih normi omogućiti učešće naših atletičara na mnogobrojna međunarodna takmičenja. ASCG će nastaviti realizaciju brojnih programa i u 2024. godini. Nastavljamo projekat dječije atletike u školama, seminara za trenere i sudije, ali i realizaciju finansiranja programa naših najboljih seniora i juniora. Očekuje nas puno obaveza i izazova, gdje očekujemo pomoć Ministarstva sporta, COK – a, a svakako da se nadamo da naši takmičari nastave sa još značajnim uspjesima na domaćoj i međunarodnoj sceni, rekao je Vuletić, posebno istakavši da su atletski veterani na međunarodnoj sceni osvojili deset medalja, što je izuzetan uspjeh, a apostrofirao je rezultat Mojkovčanke Vesne Kljajević, koja je ostvarila norme za Evropsko prvenstvo za juniore U20 u Jerusalimu (14,71 m) i Svjetsko prvenstvo za juniore u Limi, u Peruu.

Pored Vuletića prisutne su pozdravili i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Duško Simonović i direktor Direktorata za sport Zoran Jojić.

image

Brojni ugledni gosti

-FOTO: ASCG

Priznanje najboljem atletičaru u 2023. godini Danijelu Furtuli uručio je predsjednik ASCG. Furtula je u godini na izmaku bio učesnik Ekipnog prvenstva Evrope za seniore, osvojio je zlatnu medalju na Igrama Malih zemalja Evrope i šesto mjesto na Zimskom evropskom kupu bacača, a bio je peti na prvenstvu Balkana za seniore. Njegov najvredniji rezultat u bacanju diska ove godine od 62,79 po IAAF tablicama vrijedi 1112 bodova.

-Priznanje za najboljieg atletičara, iako sam ga više puta dobijao, prija isto kao prvi put. Priznanje je nagrada za sav uloženi trud i rad. Konkretno za ovu godinu, rezultatima mogu biti donekle zadovoljan, posebno ako se ima u vidu da su me sitne povrede omele da oni budu još bolji. Ovo je bila predolimpijska godina pa je bilo važno da ostanem prije svega zdrav i da pokušam naredne da ispunim olimpijsku normu. Naredna godina biće najvažnija za mene, jer će to biti posljednje Olimpijske igre na koje mogu da učestvujem kao takmičar. Kada se dođe u zrele godine veoma je bitan segment zdravstveni bilten. Ja vjerujem da mogu obezbijediti nastup na Igre u Parizu. Da ne vjerujem u to, ne bih imao motiv da se borim. Norma je nikad veća, ali vidjećemo, ako se ne izbori vjerujem da ću biti u pet najboljih rezultata po tablicama koje takođe vode u Pariz. Biće dosta takmičenja, ali nadam se da ću vizu za Pariz ostvariti što prije. Prvo takmičenje koje me očekuje je tradicionalni Zimski kup u Baru, rekao je Danijel Furtula.

Marija Vuković, u čije je ime priznanje primila njena reprezentativna drugarica Kristina Rakočević je u 2023. bila učesnica Ekipnog prvenstva Evrope za seniore u skoku uvis, osvojila je 14. mjesto na Prvenstvu svijeta za seniore i deseto na prvenstvu Evrope za seniore u dvorani. Osvojila je druga mjesta na dvoranskim mitinzima Kircbergu i Trinecu, a treće u Banjskoj Bistrici. Njen najvredniji rezultat po IAAF tablicama iznosi 1170 boda (skok uvis dvorana – 195).

Priznanje za najbolje u juniorskoj konkurenciji primili su Ognjen Marsenić (2004) iz Rudara i Vesna Kljajević (2005), članica Tare, dok su za najbolje mlađe juniore proglašeni Matija Vojvodić (2006) iz Mornara i Anabela Mujovi, članica AK Sanja. U konkurenciji pionira najbolji su bili Radovan Sošić iz Tare, a u ženskoj konkurenciji članica Sanje Anđela Đuranović i Elzana Guberinić (Orion), dok su Tanasije Kulundžić (1960) iz AK Podgorica i Svetlana Useinović iz Mornara (1957.godište) proglašeni za najbolje veterane.

Specijalna priznanja dodijeljena su: Tomašu Đuroviću (Podgorica) i Ristu Drobnjaku (Jedinstvo), a Posebna: Darku Pešiću (Rudar), Kristini Rakočević (Jedinstvo), Slađani Pejović (Nikšić), Anđeli Drobnjak (Jedinstvo), Amiru Papaziju (Tempo) i Draganu Pešiću (Lovćen).

Priznanja za ostvarene rezultate dobili su: Mia Milašinović (AK Sanja), Ljiljana Matović (Dionis), Ivan Kukuličić (Zeta 2012), Vesna Pavlićević, Rada Miladinović (Milenijum), Nemanja Džaković (Rudar), Maša Bubanja (Rudar), Miljan Kukuličić (Mornar), Željko Dabović (Sparta) i Marija Bogavac (Podgorica).

ASCG je dodijelio Zlatne plakete i to za Ministarstvo sporta i mladih, COK, kao i generalni sponzor EPCG za doprinos unapređenju i razvoju atletskog sporta u Crnoj Gori.

image

Zlatna plaketa za COK

-FOTO: ASCG

Predsjednik Milorad Vuletić je dodijelio priznanja bivšim članovima UO ASCG za doprinos razvoju crnogorske atletike i sjajnih rezultata koje je ostvarila u toku njihovog dugogodišnjeg članstva u UO: Goranu Jevriću, Božidaru Jarediću, Gojku Banjeviću, dr Miodragu Tomoviću i dr Aleksandru Vujičiću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:43