Flavio Brijatore / -FOTO: F1
21/06/2024 u 16:17 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brijatore se vraća u Formulu 1, postao savjetnik u timu Alpina

Italijan opet u "najluđem cirkusu" nakon 14 godina

Bivši šef Renoa Flavio Briatore će preuzeti savjetodavnu ulogu u Alpinu i vratiti se u Formulu 1.

On je podnio ostavku prije 14 godina zbog umiješanosti u skandal za Veliku nagradu Singapura 2008, koji je otkriven dvije godine nakon trke.

Proteklih nedjelja šuškalo se da će se Italijan vratiti u Formulu 1.

- Alpin može da potvrdi da je Flavija Brijatorea imenovao izvršni direktor Grupe Renault, Luka de Meo za svog savjetnika za Formulu 1. Brijatore će se prvenstveno fokusirati na najviše nivoe tima, uključujući izviđanje i procjenu tržišta vozača, promjene postojećih projekata i procjenu postojeće strukture i savjetovanje o strateškim pitanjima u sportu - naveo je Alpin u kratkom saopštenju.

Brijatore je predvodio timove Benetona i Renoa do njihovog najvećeg uspjeha u Formuli 1 pošto je Mihael Šumaher bio nezaustavljiv 1994. i 1995. godine, a zatim Fernando Alonso 2005. i 2006. godine.

Međutim, njegov mandat u francuskom timu okončan je jednim od najvećih skandala u istoriji Formule 1

Prvobitno ga je FIA doživotno kaznila zbog umiješanosti u skandal „Crashgect“.

Brijatore je optužen da je naredio Nelsonu Pikeu mlađem da udari u zid tokom Velike nagrade Singapura 2008. godine, zbog čega je sigurnosni automobil došao na stazu kako bi pomogao njegovom timskom kolegi Fernandu Alonsu.

Kada je dobio otkaz u Renou, Pike je otkrio sve detalje skandala koji je potresao Formulu 1.

Iako je Brijatore osuđen na doživotnu zabranu, njegova žalba Vrhovnom sudu Francuske je uvažena, jer je utvrđeno da postoje određene neslaganja u kazne koje su izrečene i Brijatoreu i Petu Simondsu, koji je prvobitno dobio kaznu od pet godina

Uprkos tom skandalu, Brijatore nije u potpunosti napustio Formulu 1. On je i dalje jedan od Alonsovih menadžera, i ima određenu ulogu u organizaciji Velike nagrade Azerbejdžana.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da angažovanje iskusnog Italijana dolazi u trenutku kada Alpine razmišlja da napusti Formulu 1 kao proizvođač motora.

Po svemu sudeći, francuski tim želi da uđe u partnerstvo sa nekim od drugih konstruktora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 16:57