Miloš Todorović i Enco Kapieli / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
30/05/2023 u 20:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Todorović dovodi elitu u Crnu Goru

Budva od 17. do 19. avgusta domaćin festivala sportskog filma

Osvojio je nagrade na Zlatiboru i na finalu svih finala u Milanu, otvorio mnoga vrata i dobio јoš јedno veliko priznanje - zahvaljuјući Milošu Todoroviću Budva će od 17. do 19. avgusta biti domaćin festivala "Budva sports and arts film festival" (BSAFF), u organizaciјi "Montenegro ekstrim prodakšn".

Velika јe to privilegiјa za državu i njenu promociјu. Direktor i osnivač festivala Miloš Todorović je, govoreći o značaju manifestacije, kazao da je Crna Gora postala 131. članica velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ekranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu.

- To je ozbiljna priča, mnogo značajna. Očekujemo da će festival okupiti više od 100 filmova, od kojih će se 50 naći u takmičarskom dijelu - rekao je Todorović na konferenciji za novinare.

Pravo učešća će imati filmovi ne stariji od dvije godine, a prema njegovim riječima, ono što festival čini jedinstvenim je činjenica da BSAFF pobjednicima obezbjeđuje učešće u takmičarskom dijelu prestižne manifestacije FICTS – Svjetsko finale sportskih festivala iz cijelog svijeta, na kojem se prikaže 150 najboljih filmova.

- Dodijelićemo sedam nagrada. Nagradićemo najbolji dugometražni, srednjemetražni i kratkometražni film, dodijelićemo nagradu za najbolju režiju i ideju i najbolji igran film. Biće dodijeljen i Gran pri. Raduje me što će se na festivalu naći i crnogorski filmovi, kao i iz regiona - rekao je Todorović.

Podsјećanja radi, Todorović јe autor dokumentarnog filma Put prazne šake, posvećen počecima karatea u tadašnjem Titogradu, koji je na jubilarnom 40. festivalu televizije, kulture, komunikacija i sporta SPORT MOVIES i TV 2022 u Milanu /40th Milano International FICTS Fest/ osvojio prestižnu nagradu u konkurenciji 130 filmova sa pet kontinenata.

Sekretar FICTS-a Enco Kapieli podsjetio je da je ta asocijacija osnovana 1983. godine i ima podršku Olimpijskog komiteta Italije.

- U svom radu promovišeno olimpijske i paraolimpisjke vrijednosti, timski duh, fer plej - rekao je Kapieli.

On je naglasio da FICTS organizuje 20 festivala širom svijeta.

- Crna Gora je pronašla svoje mjesto među njima. Srećan sam što je Budva, odnosno Crna Gora domaćin jednog od njih, a sve zahvaljujući saradnji sa Todorovićem i njegovom naporu da se projekat realizuje - rekao je Kapieli i dodao da su Budva i Crna Gora izuetno pogodne kao destinacije za organizaciju festivala.

Tokom minulih dana Todorović i Kapieli imali su nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima crnogorskog sporta, predsјednikom COK-a Dušanom Simonovićem, predsјednikom POK-a Igorom Tomićem, sa predsјednikom Turističke organizaciјe Budve Nemanjom Kuljačom, predsјednikom FSCG Deјanom Savićevićem, a upriličen im јe i priјem u Ministarstvu sporta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MILOŠ TODOROVIĆ
27. april 2024 06:19