Perković, Dulović i Cecunjanin / -FOTO: KSCG
01/11/2023 u 16:53 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dulović: Čeka me velika karijera

Crnogorski karatista ostvario istorijski uspjeh u Budimpešti

Karate savez Crne Gore ponosan je na istorijski rezultat Nenada Dulovića, na vicešampiona svijeta u borbama do 67 kilograma. Ponosna je i Crna Gora na sjajnog momka, koji ima samo 24 godine i koji u narednim godinama najavljuje slične i još boije rezultate.

Do srebra zlatnog sjaja na SP u Budimpešti Nenad je stigao pobjedama protiv Tonija Noa Pizina iz Švajcarske 1:0, Žoakima Mendeša iz Portugala 6:4, Fahada Alkhatamija iz Saudijske Arabije 8:0, Italijana Đanluku De Viva 5:0 i u polifinalnom meču Mohameda Ozdemira iz Njemačke 3:0. U finalu je izgubio od Francuza Stivena da Koste 5:3, olimpijskog, evropskog i svjetskog prvaka, ali ga je samo sekunda dijelila od zlata. Ipak, ponosan je Dulović i na srebro, nakon što je bio jači od brojnih problema sa povredama.

- Svjestan sam rezultata, ali tu nije kraj. Siguran sam da me čeka uspješna i velika karijera. Želim da radim i napredujem, da ostvarim nove pobjede i osvajam nove medalje, da se u čast mojih rezultata viori zastava i svira himna. Da dam doprinos da se karate popne na veći nivo - rekao je Dulović na konferenciji za novinare.

image

Nenad Dulović

-FOTO: KSCG

Medalja mu je dala još veći motiv.

- Drago mi je i što je medalja iz Budimpešte jubilarna 50. sa šampionatima Evrope i svijeta za moj klub. U godini jubileja i 50 godina postojanja 50. medalja za mog trenera Žarka Rakovića i moj klub Omladinac - rekao je Dulović, koji se zahvalio i selektoru Almiru Cecunjaninu, navodeći da je u Budimpešti u svakom trenutku bio uz njega.

Vicešampion planete se zahvalio prijateljima iz Saveza i reprezentacije, navodeći da su ga nesebično podržavali i bodrili.

- Posebna zahvalnost mojim roditeljima, koji su od prvog dana vjeruovali u mene. Siguran sam da mi je najveći uspjeh u životu što sam uspio da ih usrećim. Medalja je njihov uspjeh, više nego moj. Zadovoljstvo mi je što sam imao čast da karate i svoju državu predstavljam u najboljem svjetlu, uprkos zdrastvenom problemu. Uspio sam tu manu pretvorim u prednost - rekao je Dulović.

Priznao je da je bilo trenutaka, nakon loma vilice i povreda oba koljena, kada je razmišljao i da odustane.

- Svaku noć kada bih legao razmišljao sam da li sam sve odradio kako treba. To me je vratilo na tatami, uz podršku ljudi oko mene - kazao je Dulović.

Zahvalio se i predsjedniku Karate saveza Predragu Perkoviću i direktoru reprezentacije Miodragu Radunoviću na podršci tokom liječenja i oporavka od povrede.

Perković je naglasio da je finale Svjetskog prvenstva rezultat kakav je karate čekao više od 30 godina.

- Dulović ne samo da je bio ravnopravan sa zvaničnim olimpijskim, svjetskim i evropskim šampionom, već je u drugom dijelu borbe bio i dominantan. Do tog meča imao je pet velikih pobjeda, a u četiri od pet mečeva nije izgubio ni poen. To govori koliko se ozbiljno pripremao za SP. Mala Crna Gora pokazala je da se i protiv velikih budžeta može boriti hrabrim nastupom, požrtvovanim radom i dobrim pripremama, nekim sistemom koji to sve treba da omogući - rekao je Perković.

Prvi čovjek crnogorskog karatea kazao je da dvije seniorske medalje u dvije discipline, najbolje govore o kvalitetu, ali i uspostavljenom sistemu.

- Siguran sam, da uprkos velikim rezultatima, možemo i više od ovoga. Vidimo da imamo još prostora za to kod takmičara u pojedinačnoj konkurenciji, ali i kod ekipa. Naš zadatak je da zadržimo ovu generaciju seniora, da napravimo uslove da se održi generacija u mlađim kategorijama koja je izuzetno kvalitetna. Njihovim dolaskom za par godina možemo obezbijediti da se svjetske medalje osvajaju u kontinuitetu - rekao je Perković.

On se zahvalio ministru Vasiliju Laloševiću na podršci koju je Karate savez imao tokom njegovog mandata i poželio uspješan rad novom ministru sporta Dragoslavu Šćekiću, koji je takođe bio prisutan. 

Lalošević je podsjetio da kada je preuzimao funkciju ministra bilo određenih problema sa Karate savezom.

- U hodu smo ih rješpavali i sada se ponosim kada vidim medalje – evropsku kata tima i svjetsku Dulovića, kao i sjajne manifestacije koje ste organizovali. Milsim da ste jedan od najboljih saveza u Crnoj Gori - rekao je Lalošević.

Konferenciji i koktelu u hotelu "Cue" prisustvovali su i predsjednik COK-a Dušan Simonović, generalni sekretar COK-a, Igor Vušurović, te direktor Direktorata za sport, Zoran Jojić. 

 

Lalošević: Duloviću novčana nagrada od 25 hiljada eura

Sada već bivši ministar sporta Vasilije Lalošević naglasio je da ga raduju rezultati Dulovića i njegove pobjede ne samo na tatamiju već i protiv bolesti.

- U ime novog ministra Šćekića, a to je moja obaveza kao čovjeka koji te je uputio na takmičenje, da ti saopštim da si srebrnom medaljom osvojio nešto što svaki sportista u Crnoj Gori očekuje. Ti si postao korisnik nacionalne sportske penzije, od 35. godine, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoja sporta. Sleduje te i novčana nagrada od 25 hiljada eura, a polovina od tog iznosa tvom treneru. To je primjer kako se država odužuje sjajnim sportistima - istakao je Lalošević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jul 2024 07:37