Vladimir Gojković / -FOTO: ALEKSANDRA KRUPANIč
02/09/2022 u 08:15 h
Da.M.Da.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EP u vaterpolu: Crna Gora protiv Italije za prvo mjesto i plasman u četvrfinale

Meč se igra od 19 sati, a poraženi će morati u osminu finala

Prve dviјe prepreke na Evropskom prvenstvu u Splitu, vaterpolisti Crne Gore su uspјhešno preskočili. Savladali su Gruziјu i Slovačku, a večeras (19 sati) sliјedi naјteži ispit do sada.

Rival јe Italiјa, aktuelni vicešampion sviјeta, i јedan od glavnih favorita za osvaјanje medalje na šampionatu. Biće ovo 40. međusobni susret ove dviјe selekciјe. "Aјkule" su dobile 20 mečeva, "azuri" 16, dok su tri susreta završena neriјešeno.

Ekipi Alesandra Kampanje pripada uloga favorita u Splitu, ali su vaterpolisti Crne Gore spremni i motivisani da savladaјu velikog rivala. Ukoliko uspiјu da slave, ići će direktno u četvrtfinale, a ako izgube, moraće u osminu finala.

– Možemo biti zadovoljni sa prve dvije utakmice. Znali smo da će meč protiv Gruzije biti presudan kako bi se izborilo jedno od prva dva mjesta u grupi. Protiv Slovačke smo pokušali da podignemo agresivnost, koja će nam biti neophodna za meč protiv Italije. Normalno je da u takvim utakmicama bude oscilacija. Ne možemo u ovom momentu ni imati pravu sliku. Vjerujem da smo dovoljno spremni, da znamo šta treba da radimo i da ćemo se Italijanima suprotstaviti na pravi način. Italija je kvalitetna ekipa, sa Svjetskog prvenstva im nedostaje ljevak Ečenike. Ostali su tu, pojačani sa igračima koji nisu igrali u Budimpešti. Imaju kontinuitet, ali vjerujem da znamo kako treba da igramo - rekao je selektor Vladimir Gojković.

Direktan plasman u četvrtfinale donosi i više vremena za odmor. Ako "aјkule" izgube, naredni rival će im biti Holandiјa ili Rumuniјa. U tom meču bi bili favoriti.

– U posljednjih 15 godina ovo je prvenstvo sa najvećim brojem ekipa koje su izjednačene, koje mogu da se bore za mjesto među osam najbolljih. Holandija je napravila iskorak, Francuska je samim domaćinstvom Olimpijskih igara ušla u ozbiljnu pripremu i to daje rezultate. Nema opuštanja, ali mi vjerujemo u svoj kvalitet i da ćemo uraditi ono što želimo - јasan јe Goјković.

Miroslav Perković јe ulogu favorita prepustio rivalu, ali vјeruјe da on i saigrači imaјu šansi.

– Italija je dobra selekcija, poznajemo se. Sastav iz Budimpešte je nepromijenjen. Fali Ečenike, koji donosi dosta iskustva. Imaju par mladih novih dobrih igrača. Mi smo spremni, analiziraćemo ih. Oni su individualno kvalitetniji, ali mislim da smo mi mlađa, spremnija ekipa. Moramo tražiti svoju šansu, kako bismo bili prvi u grupi i direktno se plasirali u četvrtfinale. Italija neka bude favorit, ali imamo šansu - istakao je Miroslav Perković.

U prva dva kola, naročito protiv Slovačke, bilo јe oscilacije u igri.

– Gruzija je kvalitetna ekipa, sa dosta internacionalaca. Taj meč smo odigrali dobro, uz neke oscilacije. Ušli smo dobro u turnir. Možemo biti zadovoljni i pobjedom protiv Slovačke. Imali smo i na tom susretu oscilacije, pogotovo u drugoj četvrtini, u kojoj smo primili šest golova. To ne smijemo da dozvoljavamo, pogotovo protiv ekipa koje nisu kvalitetne kao mi - zaključio je Perković.

Parovi 3. kola

Grupa A: Gruziјa - Slovačka (10.30), Italiјa - Crna Gora (19)

Grupa B: Malta - Francuska (15.30), Grčka - Hrvatska (20.30)

Grupa C: Njemačka - Španiјa (14), Rumuniјa - Holandiјa (17)

Grupa D: Mađarska - Izrael (09.00), Srbiјa - Sloveniјa (12)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:56