Формула 1 / - Фото: Формула 1
17/03/2022 u 08:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Формула 1 увела нова правила како би се избјегао сценарио из Абу Дабија

Формула 1 увела jе нова правила у вези са безбједносним возилом како би се спречило понављање драме из Аду Дабиjа прошле сезоне

У последњоj трци сезоне, директор трке Маjкл Маси, коjи jе замијењен прошлог мјесеца, промијенио jе процедуру у последњим круговима на Jас Марини коjа jе омогућила Максу Ферстапену да престигне Луиса Хамилтона и освоjи титулу шампиона Ф1.

Како се слична ситуациjа не би поновила, после расправе са свим тимовима, ФИА jе промијенила правило коjе се односило на конкретну ситуациjу.

По до сада важећем слову правила важило jе да сва возила коjа имаjу круг заостатка могу да претекну сигурносно возило, како би се успоставио реалан поредак.

Ново правило гласи: ако службено лице трке сматра да jе безбједно то да се уради и свим возачима буде послата порука, онда могу сва возила коjа имаjу круг заостатка да претекну сигурносно возило.

Овим се практично успоставља као правило оно што jе Маjкл Маси урадио на последњоj трци прошле сезоне, иако jе он тада jасно одступио од важећег правила.

Он jе дозволио болидима између тада водећег Хамилтона и Ферстапена да обиђу безбједносно возило, док су сви иза Ферстапена морали да чекаjу, уклjучуjући и возила између Холанђанина и тада трећепласираног Карлоса Саjнса.

Нова сезона формуле 1 починjе овог викенда у Бахреину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 02:35