Mikaela Šifrin / EPA-EFE-FOTO: EPA/KIMMO BRANDT
30/11/2023 u 12:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska 2030. i Solt Lejk Siti 2034. godine domaćini ZOI

Grad u Juti je prvobitno htio da konkuriše za Igre 2030. godine, ali je odustao od planova jer je bio preblizu ljetnjim Igrama 2028. u Los Anđelesu

Kandidature Francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030. i Solt Lejk Sitija za ZOI 2034. ostale su kao jedine u daljim pregovorima sa Međunarodnim olimpijskim komitetom pa su "očekivani domaćini" Igara, saopštio je MOK.

Francuska, u kojoj će se sljedeće godine održati ljetnje Olimpijske igre u Parizu 2024., posljednji je put organizoval Zimske igre 1992. u Albervilu, a Solt Lejk je bio domaćin Zimskih igara 2002. godine

Grad u Juti je prvobitno htio da konkuriše za Igre 2030. godine, ali je odustao od planova jer je bio preblizu ljetnjim Igrama 2028. u Los Anđelesu.

Švajcarska i Švedska takođe su izrazile interes za domaćinstvo Igara 2030. Švajcarska, neuspješni kandidat za ova dva izdanja koja će službeno biti dodijeljena sljedeće godine, ulazi u „povlašćeni dijalog“ za ZOI 2038., objavio je Karl Stos, predsjednik komisije za određivanje budućeg domaćina Igara.

Konačna odluka o domaćinima biće donijeta u julu 2024. u Parizu, a to bi moglo da zahtijeva promjenu Olimpijske povelje budući da trenutno ne dozvoljava da se izdanje Igara dodijeli zemlji domaćinu zasijedanja MOK-a.

Francuski Alpi, koji su pokrenuli svoju kandidaturu prošlog ljeta u isto vrijeme kao i Švajcarska, dok je Švedska bila u trci od februara, sada moraju proći kroz nekoliko mjeseci detaljne procjene svoje kandidature, od mape mjesta do planiranog nasljeđa, uticaja na životnu sredinu, finansiranja i političke podrške.

Projekat, koji se temelji na 95 posto postojećih lokacija, proteže se od Nice do Gran-Bornanda, udaljenih gotovo 500 kilometara, sa alpskim skijaškim centrom na lokacijama Kurševe – Meribel i Val D Izer, skijaško trčanje bi se održalo u La Klusazu, a olimpijsko selo bi bilo u Nici, gdje će biti i takmičenja u klizanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:18