Učesnici Generalne skupštine EOK-a / -FOTO: COK
10/10/2023 u 11:32 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta

Među preko 200 delegata iz 48 evropskih zemalja u Istanbulu boravili predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović i generalni sekretar Igor Vušurović

Istanbul je od 5. do 8. oktobra bio domaćin 52. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), kojoj je prisustvovalo preko 200 delegata, iz 48 evropskih zemalja.

Predsjednik EOK-a, Spiros Kapralos, u svom uvodnom govoru istakao je dinamičnu godinu koju je EOK imao 2023. i zahvalio evropskim nacionalnim komitetima za njihovu predanost evropskoj olimpijskoj porodici i takmičenjima sa EOK kalendara.

-Evropski olimpijski komiteti nikada nijesu bili toliko zauzeti kao ove godine. Ipak, organizovali smo trijumfalne događaje koji su podigli standarde evropskog sporta.

Na Skupštini su predstavljeni brojni ključni izvještaji iz prošle godine. To je uključivalo i izvještaj Generalnog sekretara, Rafaelea Panjocija, finansijski izvještaj Petera Manela i izvještaj u vezi sa Strateškom agendom EOK-a, koji je dao Đorđe Višacki. Predstavljeni su i izvještaji o ovogodišnjim Evropskim olimpijskim festivalima mladih, koji su održani u Italiji i Sloveniji, Evropskim igrama, koje su održane u Poljskoj i Igrama malih zemalja Evrope, koje su održane na Malti. Delegati su jednoglasno usvojili sve izvještaje, kao i izmjene statuta EOK-a.

Dodijeljene su i Piotr Nurovski nagrade, a ovogodišnji pobjednici su Darja Varfolomeev iz Njemačke i Kuzej Tunčeli iz Turske.

Drugi dan Skupštine započeo je uvodnim obraćanjem dr Tomasa Baha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a nastavio panel diskusijama o budućnosti multisportskih takmičenja koja se organizuju pod pokroviteljstvom EOK-a.

Crnogorski olimpijski komitet su na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta predstavljali predsjednik Dušan Simonović i generalni sekretar Igor Vušurović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:37