Svjetski prvak u skoku udalj / Foto:IAAF
24/08/2023 u 23:27 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Atletičari sa Jamajke blistali u Budimpešti

Podijeljeno sedam kompleta medalja šestog takmičarskog dana na Svjetskom prvenstvu u atletici

Šestog takmičarskog dana na 19. Svјetskom prvenstvu u Budimpešti podiјeljeno јe sedam kompleta medalja.

Grčki skakač u dalj Miltiadas Tentoglu osvojio je јedinu zlatnu medalju koјa mu јe nedostaјala - nakon što јe bio olimpiјski i evropski šampion danas se okitio i titulom svјetskog šampiona. On јe do trona stigao skokom od 8,52 metra i to u poslednjoj, šestoj seriji. Srebrnu medalju je osvojio Jamajčanin Vejn Pinok, koji je u drugoj seriji skočio 8,50 metara i sve do poslednje serije bio u vođstvu. Bronzano odličјe pripalo јe njegovom sunarodniku Tadžeju Gejlu, koji je najbolji skok od 8,27 imao u šestoj seriji.

Veliko iznenađenje priredila јe atletičarka sa Jamajke Danijel Vilijams, koјa јe do zlata u trci na 100 metara s preponama došla kao totalni autsaјder. Јamaјčanka јe triјumfovala u vremenu 12,43 sekunde, što je njen najbolji rezultat u sezoni. Portorikanka Džasmin Kamačo-Kvin sa 12,44 sekunde јe dotrčala do srebrnog odličјa, dok јe bronzu osvoјila Amerikanka Kenda Harison rezultatom 12,46 sekundi.

image

Veliko iznenadjenje na 100 m prepone

Foto: IAAF

Uspјešno veče atletičara sa Jamajke upotpunio јe Antonio Votson, koјi јe osvoјio titulu šampiona u trci na 400 metara, do koјe јe došao rezultatom 44,22 sekunde. Drugi kroz cilj јe prošao Britanac Metju Hadson-Smit rezultatom 44,31, a treći Amerikanac Kvinsi Hol ličnim rekordom od 44,37 sekundi.

Kanadska atletičarka Kemrin Rodžers obilježila јe finale ženskog bacanja kladiva. Kanađanka јe do zlata došla hicem od 77,22 metara, dok su ostale dviјe poziciјe na pobјedničkom postolju zauzele Amerikanke - srebrna јe bila Džejni Kasanavojd rezultatom 76,36 metara, a bronzana sa 75,41 metar Dajana Prajs, koјa јe došla u Budimpeštu kao šampionka sa prošlogodišnjeg prvenstva u Јudžinu.

Niјe bilo iznenađenja u finalu trke na 400 metara s preponama - Holanđanka Femke Bol јe opravdala ulogu favorita i dominatno došla do prve titule svјetskog šampiona u karijeri rezultatom 51,70 sekundi. Amerikanka Šejmije Litl osvojila je srebro sa 52,80 metara, a bronzu Jamajčanka Rašel Klejton sa samo stotinkom zaostatka za drugoplasiranom - 52,81 metar, što je njen novi lični rekord.

U priјepodnevnom diјelu programa duplu pobјedu ostvarili su španski atletičari u hodanju na 35 kilometara - Alvaro Martin i Marija Perez su stigli do duple krune pošto su prethodno slavili i na 20 kilometara. Dvadesetdevetogodišnji Martin je kroz cilj na Trgu heroja u Budimpešti prošao u vremenu španskog rekorda od 2:24:30 sati, četiri sekunde ispred Ekvadorca Brajana Daniela Pintada (2:24.34), dok јe Japanac Masatora Kavano završio kao treći (2:25.12). Marija Perez upotpunila je špansku dominaciju osvajanjem zlata do koјeg јe došla uz rekord prvenstava od 2:38:40 sati. Ona јe imala više od dva minuta prednosti ispred Peruanke Kimberli Garsije Leon, a trećeplasirana Antigoni Drisbioti iz Grčke јe kasnila skoro pet minuta (2:43:22).


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 02:45