Uz dosta muke do sredstava za nastup na Evropskom prvenstvu / -FOTO: CGŠSS
23/05/2023 u 11:45 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jedva obezbijeđena sredstva za učešće odbojkaških ekipa na Evropskom školskom prvenstvu u Trebinju

Crnogorskom školskom sportskom savezu pomogli Vlada Republike Srpske, Opština Bar, Glavni grad, “Cakan sport”, Odbojkaški savez Crne Gore...

Ženska ekipa Gimnazije "Slobodan Škerović" iz Podgorice i ekipa učenika Gimnazije "Niko Rolović" iz Bara predstavljaće Crnu Goru u Trebinju na Evropskom školskom prvenstvu u odbojci, koje se po prvi put održava u organizaciji Evropske federacije za školski sport. Povodom nastupa crnogorskih školskih ekipa na ovom velikom takmičenju i priprema za učešće u Trebinju, Crnogorski školski sportski savez je izdao saopštenje, koje prenosimo u cjelosti:

- Podgoričanke i Barani su učešće na Evropskom prvenstvu zaslužili osvajanjem titule državnog prvaka do kojih su došli kroz četiri nivoa takmičenja. Međutim, njihov odlazak na šampionat je bio pod velikim znakom pitanja zbog nedostatka sredstava, pošto Crnogorskom školskom sportskom savezu kroz redovno finansiranje od strane Ministarstva sporta i mladih nije opredijeljen dovoljan iznos ni za nacionalna takmičenja, a kamoli za međunarodna. Zato su pripreme za odlazak naših ekipa na ovo takmičenje bile veliki izazov. Mi kao Savez, a ni škole i učenici, svjesni finansijske situacije u kojoj se nalazimo nikada nijesmo maštali o odlasku na takmičenja koja se održavaju u nekim dalekim destinacijama, ali smo vjerovali da nećemo imati problema oko obezbjeđivanja sredstava za put i boravak u Trebinju. Za pomoć smo se obratili lokalnim samoupravama, Ministarstvu sporta, Ministarstvu prosvjete, Crnogorskom olimpijskom komitetu, Vladi Crne Gore i velikom broju firmi iz Crne Gore, ali osim Opštine Bar i Glavnog grada, koji su nam pomogli sa po 1.000 eura kod ostalih smo naišli na zatvorena vrata. To je bilo nedovoljno za put i sedmodnevni boravak i kada smo planirali da odustanemo od nastupa javili su nam se iz Vlade Republike Srpske, tj. Ministarstva porodice, mladih i sporta, koji su nam ponudili pomoć u vidu smanjenja troškova učešća za cjelokupnu delegaciju. To nam je puno značilo, pa smo uz ostale troškove za odlazak u Trebinje, koje je pokrio Crnogorski školski sportski savez mogli da potvrdimo učešće naših ekipa na ovom prestižnom takmičenju.

Osim Vlade Republike Srpske, Opštine Bar i Glavnog grada, u pripremama za odlazak u Trebinje pomogli su nam i Odbojkaški savez Crne Gore, koji nam je pozajmio sportsku opremu u kojoj će ekipe igrati utakmice, "Cakan sport" nam je donirao dresove i šortseve, a Gimnazija "Niko Rolović" je obezbijedila dnevnice za profesora - vođu ekipe i na tome smo im zahvalni.

Zahvalnost dugujemo i odbojkaškim klubovima Galeb, Morača i Akademija, koji su dopustili svojim članovima da nastupe za svoje škole i predstavljaju svoju državu na Evropskom prvenstvu, za razliku od OK Budućnost koja je tu mogućnost uskratila svojim igračicama i tako ih lišila mogućnosti da se na sportskom polju "izmjere" sa svojim vršnjacima širom Evrope, da stvaraju prijateljstva sa učenicima iz različitih djelova Starog kontinenta i tako proširuju svoja znanja i upoznaju različitosti kultura.

Za vrijeme trajanja Evropskih školskih prvenstva redovno se održava i manifestacija "Noć nacija", u okviru koje učenici predstavljaju i promovišu svoju zemlju. Nama su Nacionalna turistička organizacija i Turistička organizacija Podgorice obezbijedile veliku količinu promotivnog materijala, koju će naši učenici i učenice podijeliti svojim vršnjacima iz različitih djelova Evrope i na taj način promovisati naše prirodne ljepote i turističke potencijale Crne Gore.

U narednom mjesecu će se održati i Evropsko prvenstvo u košarci u Skoplju, na kojem će Crnu Goru od 11. do 17. juna predstavljati učenice Gimnazije "Slobodan Škerović" i učenici Gimnazije "Tanasije Pejatović" iz Pljevalja.

Nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo sredstva, jer učešće na ovakvim takmičenjima predstavlja veliku čast i ponos za naše učenike, škole i državu.

To su prilike da naši mladi sportisti steknu dragocjeno iskustvo, razviju svoje sportske veštine, ali i da promovišu Crnu Goru i pokažu svijetu šta su u stanju da postignu. Ovakva takmičenja takođe pružaju priliku za međunarodno druženje i razmjenu iskustava sa vršnjacima iz drugih zemalja.

Zato očekujemo podršku lokalnih samouprava, sportskih organizacija, državnih organa, kompanija i drugih institucija… jer bez njihove pomoći, bilo finansijske ili u vidu donacija opreme, odlazak na ovakva takmičenja je vrlo težak i skoro pa nedostupan našim učenicima.

Vjerujemo da će se, uz upornost i angažovanje svih u prikupljanju sredstava situacija poboljšati i da ćemo imati finansijsku podršku pred putovanje u Skoplje na Evropsko prvenstvo u košarci.

Zahvaljujemo se svima koji doprinose ostvarenju ovih sportskih projekata i nadamo se da će podrška za razvoj školskog sporta i učešće na međunarodnim takmičenjima biti veća u budućnosti, stoji u saopštenju Crnogorskog školskog sportskog saveza, koje je potpisao predsjednik prof. Budimir Vukićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:47