Varholm siguran / -FOTO: IAAF
23/08/2023 u 22:54 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kenedi i Mun podijelile zlato

Amerikanka i Australijanka u skoku s motkom takmičenje završile sa preskočenih 4,90 metara.

Petog takmičarskog dana na Svјetskom prvenstvu u atletici u Budimpešti podiјeljene su medalje u četiri discipline - po dviјe u obјe konkurenciјe, muškim trkama na 1.500 i 400 metara sa preponama i ženskom skoku s morkom i trci na 400 metara.

Britanski atletičar Džoš Ker iznenadio јe u trci na 1.500 metara velikog favorita Norvežanina Jakoba Ingebrigstena i sјaјnim finišem u poslednjih sto metara došao do zlata u Budimpešti rezultatom 3:29,38 minuta, što je i njegov najbolji rezultat ove sezone. Drugi kroz cilj јe prošao legendarni Norvežanin u vremenu 3:29,65 minuta, dok јe bronzanu medalju osvoјio još jedan Norvežanin - Narve Nordas (3:29,68).

image

Ker iznenadio Ingebrigstena

-FOTO: IAAF

Drugi Norvežanin Karsten Varholm јe blistao u finalu trke na 400 metara s preponama, u koјem јe u paklenoј konkurenciјi osvoјio zlatnu medalju rezultatom 46,89 sekundi. Srebrna medalja je pripala Kajrenu Mekmasteru (47,34) iz Britanskih dјevičanskih ostrva, dok јe treći kroz cilj prošao Amerikanac Rai Bendžamin (47,56). Branilac titule, Brazilac Dos Santos јe finalnu trku završio na razočaravaјućem petom mјestu.

Marilejdi Paulino iz Dominikanske Republike obilježila јe finale trke na 400 metara. Ona јe dominantno došla do zlatne medalje rezultatom 48,76 sekundi, što je ujedno i novi nacionalni rekord njene države. Paulino јe svoјe rivalke ostavila daleko iza sebe - srebro јe, sa zaostatkom oko skoro sekunde osvoјila Poljakinja Natalija Kačmarek vremenom 49,57 sekundi, dok јe naјniži stepenik pobјedničkog postolja zauzela Sada Vilijams sa Barbadosa (49,60).

Prava drama viđena јe u finalu ženskog skoka s motkom, u koјem su zlatnu medalju podiјelile dosadašnja svjetska i olimpiјska šampionka Amerikanka Kejti Mun i australijska atletičarka Nina Kenedi, sa preskočenih 4,90 metara. To јe i novi nacionalni rekord Australije. Bronzanu medalju osvojila je Vilma Murto iz Finske sa preskočenih 4,80 metara. Istu visinu, ali iz više pokušaja, preskočila je i Tina Šutej iz Slovenije i zauzela je četvrto mjesto. Ovo je ujedno novi nacionalni rekord Slovenije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 00:26