Dušan Matković / Foto: Anna Feher
21/07/2024 u 13:18 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Matković: Želimo da se vratimo sa medaljom

Reprezentativac Crne Gore optimista pred start Olimpijskih igara

Vaterpolisti Crne Gore polako privode kraju pripreme za peti nastup na Olimpijskim igrama. Kroz treninge i mečeve u Americi, Francuskoj, na turniru u Šabcu, posljednje provjere protiv Australije i kroz treninge sa selekcijom Srbije u Podgorici, nastojali su da se spreme na najbolji mogući način i da u Parizu naprave što je moguće bolji rezultat. Sigurno da je medalja san svih, ali do nje će biti izuzetno teško doći, jer će u glavnom gradu Francuske igrati sve najbolje selekcije svijeta.

- Poslednju sedmicu smo proveli u Podgorici gdje smo sparingovali sa reprezentacijama Australije i Srbije. To je bila izuzetna prilika da pred odlazak u Pariz ispravimo stvari koje nisu bile dobre. Mislim da smo u velikom dijelu uspjeli u tome i da smo spremni za put na Olimpijske igre - kaže Dušan Matković.

Pripremne utakmice su dobro odrađene, a sve u cilju da se ekipa uigra za ono što slijedi.

- Veliki problem naše reprezentacije je što svi igramo po različitim klubovima tokom sezone i uvijek je potrebno više vremena dok se ne uigramo. Ovog puta odradili smo veliki broj pripremnih utakmica i treninga sa raznim reprezentacijama. Mislim da nam je to dalo neophodnu rutinu i pomoglo nam da se što bolje uigramo.

Protiv Australije se vidjelo da odbrana dobro funkcioniše, i sa igračem manje, ali je napad sa igračem više malo bio problem. Može li se to svesti po to da ste još bili u punom treningu i da će te stvari doći na svoje mjesto kada krenu mečevi?

- Vjerujem da hoće. Pripremne utakmice su prije svega prilika da isprobate različite kombinacije u igri kako bi imali sliku što funkcioniše, a što ne. Utakmica protiv Australije je takođe bila jedna od takvih utakmica. Ubijeđen sam da, kada dođe vrijeme za to, će sve funkcionisati u najboljem redu.

Peti put ste na OI, jedini kolektivni sport iz Crne Gore, i sigurno velikih uspjeh. Ali to vas, pretpostavljam, ne zadovoljava, želite dobar rezultat u Parizu?

- Vaterpolo reprezentacija će po peti put zaredom da predstavlja Crnu Goru na Olimpijskim igrama. Značaj toga je još veći kada uzmemo u obzir da smo uspjeli direktno da se kvalifikujemo za igre. Imajući sve to u vidu, svjesni smo koliki značaj sam plasman ima za našu državu, ali naši apetiti, želja i snovi su znatno veći. Želimo da se vratimo kući sa olimpijskom medaljom.

Na Svjetskom, pa Evropskom prvenstvu ste pokazali da imate kvalitet da se nosite i sa najjačim selekcijama svijeta, ali je malo nedostajalo da se umiješate u borbu za medalju. Sada ste dodatno iskusniji za ta dva takmičenja, može li to biti od koristi u Parizu?

- Apsolutno da može. Ta dva takmičenja su nam pokazala i dokazala da možemo da igramo sa svima. Ono što je glavni izazov i nešto na čemu smo naporno radili u proteklom periodu je da vrhunske partije pružamo u kontinuitetu. To će nam biti od krucijalnog značaja iz razloga što je olimpijski turnir izuzetno težak. Neće biti "laganih" protivnika, tako da ćemo od prve utakmice morati da uđemo maksimalno sa 120 odsto.

Na Olimpijadi su sve najjače svjetske selekcije. Od starta morate biti u formi ako želite dobar rezultat. Koliko je to realno?

- Pripreme su i koncipirane na način da od samog početka turnira budemo u zavidnoj formi. Vjerujem da je to moguće. Imamo izuzetan tim iza sebe koji iz dana u dan daju sve od sebe da to bude tako – zaključio je Matković.

U utorak put za Pariz

Ostalo je da "ajkule" odrade trening, dva, spakuju kofere i krenu u Pariz.

Previđeno je da ekspedicija vaterpolo selekcije za Francusku otputuje u utorak.

Dan ranije u večernjem terminu biće održana konferencija za novinare u Podgorici.

Izabranici Vladimira Gojkovića igraće u grupi A sa Hrvatskom, Italijom, Rumunijom, Grčkom i SAD. U grupi B su Srbija, Australija, Francuska, Mađarska, Japan i Španija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 06:10