Njemački embargo na snazi / -FOTO: EPA-EFE
11/04/2023 u 13:57 h
T.B.T.B.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački embargo za Ruse i Bjeloruse na njenom tlu ostaje na snazi

Nensi Fezer: Neprihvatljivo je da se sportisti iz Ukrajine suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija civile

Međunarodni olimpijski komitet je, uprkos protivljenju zapadnih država preporučio otvaranje vrata međunarodnih takmičenja ruskim i bjeloruskim sportistima. Njemačka sada najavljuje da embargo na njenom tlu ostaje na snazi.

-Države koje održavaju velike sportske doga bespomoćne. Mogu da kontrolišu izdavanje viza i odluče hoće li Rusima zaista dozvoliti da učestvuju. Postupaćemo u skladu sa sopstvenim, sasvim jasnim stavom, kada u Njemačkoj budemo organizovali međunarodna takmičenja, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja insistira da će eventualno otvaranje sportske pozornice za propagandu ruskog predsjednika Vladimira Putina, "ratnog huškača," ujedno biti i izdaja svih vrijednosti sporta.

-Neprihvatljivo je da se ukrajinski sportisti suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija toliko civila u Ukrajini, rekla je ministarka.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije su zbog ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine izbačeni sa većine međunarodnih takmičenja. MOK je, međutim, krajem marta preporučio da im se dozvoli učešće pod uslovom da ne nastupaju pod nacionalnim obeležjima, nego kao neutralni sportisti.

Neke organizacije, uključujući atletiku, su saopštile da neće ukidati embargo, ali neke, poput gimnastike, rvanja i mačevanja, su saopštile da hoće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MOKNENSI FEZER
02. maj 2024 07:08