/ -FOTO: VPSCG
09/10/2023 u 15:38 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Od Porobića se oprostili VPSCG, Primorac, Jadran, zlatne "ajkule"...

Petar Porobić ostaće upamćen kao jedan od najvećih ličnosti, ne samo u domaćem vaterpolu, već u crnogorskom sportu

Odlazak Petra Porobića je veliki gubitak za crnogorski vaterpolo i sport uopšte.

Od Porobića su se oprostili Vaterpolo savez Crne Gore, Primorac i Jadran, zlatne "ajkule"...

- Petar će ostati upamćen kao neko ko je kao selektor donio prvu zlatnu medalju Crnoj Gori, osvojivši sa svojim "ajkulama‘ zlato na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Malagi - naveli su iz VPSCG.

Primorac je podsjetio je na Porobićevu karijeru.

- Legendarni crnogorski vaterpolo trener Petar Porobić, preminuo je iznenada u 67. godini. Igrao je u VK Primorac i bio omladinski reprezentativac Jugoslavije. Trenerskim pozivom se bavio od 1982. godine, a bio je na kormilu VK Primorac, VK Bečej, Jadrana iz Herceg Novog i ruskog Šturma. Porobić je predvodio šampionske generacije-Crnu Goru na Evropskom prvenstvu 2008. godine kada su osvojili zlato u Malagi, kao i Srbiju i Crnu Goru 2005. godine, kada su osvojili svjetsko zlato. Vodio je i reprezentacije Njemačke i Kine. najiskrenije saučešće porodici - objavio je Primorac na Fejsbuku.

Porobić je sa Jadranom igrao finale Lige šampiona.

- Izuzetan strateg, od 1997. slijedi njegovo uspješno poglavlje u Jadranu, kojeg je predvodio do tri titule prvaka bivše zajedničke države, uz dva osvojena Kupa, ali i jedno finale LEN Lige šampiona. U Jadranu je bio trener do 2008. godine. U državnoj selekciji SR Jugoslavije, a potom i Državne zajednice SCG bio je 1999, najprije kao pomoćnik. Nacionalni tim preuzeo je 2004. godine, a godinu kasnije je sa fantastičnom selekcijom koju je predvodio stigao do svjetskog zlata - saopštili su iz Jadrana.

Nakon obnove nezavisnosti, kako su naveli, preuzeo je našu reprezentaciju, koju je vodio sve do 2011. godine.

- Pored zlata u Malagi, sa Crnom Gorom osvojio je i Svjetsku ligu u Podgorici 2009. godine, uz srebro na istom takmičenju godinu kasnije. Crnu Goru je kao selektor predvodio i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada su "ajkule" stigle do polufinala - dodaju.

Od Porobića su se oprostili i grači zlatne generacije iz Malage, Vladimir Gojković, Nikola Janović, Boris Zloković, Milan Tičić, Miloš Šćepanović...

Petar Porobić ostaće upamćen kao jedan od najvećih ličnosti, ne samo u domaćem vaterpolu, već u crnogorskom sportu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jul 2024 07:19