Predrag Perković / -FOTO: KSCG
11/01/2024 u 11:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perković: I u 2024. godini produžiti kontinuitet dobrih rezultata i osvajanja medalja

On je podsjetio da je prethodna godina bila jedna od najuspješnijih u istoriji crnogorskog karatea

Crnogorski karate želi da u izuzetno intenzivnoj 2024. godioni, sa dobrom energijom iz prethodne, produži kontinuitet dobrih rezultata i osvajanja medalja na najvećim takmičenjima u svim starosnim kategorijama, kazao je predsjednik Karate saveza Predrag Perković.

On je podsjetio da je prethodna godina bila jedna od najuspješnijih u istoriji crnogorskog karatea.

“Obilježile su je dvije seniorske medalje – evropska bronza muškog kata tima u sastavu Vladimir Mijač, Kenan Nikočević, Kenan Kočan i Nikola Milić i svjetsko srebro Nenada Dulovića u borbama. Ukupnu sliku prošlogodišnjeg uspjeha daje zlato Milene Jovanović na Svjetskim igrama borilačkih sportova”, kazao je Perković u intervjuu agenciji MINA.

On je podsjetio i na pet medalja sa Evropskog prvenstva (EP) za kadete, juniore i mlađe seniore, dvije mediteranske medalje i kontinuitet rezultatskog vrha na šampionatima Balkana.

“Kao kruna izvanrednih rezultata i organizacije crnogogorskog karatea došlo je i priznanje Nenada Dulovića za najboljeg sportistu Crne Gore, u izboru novinara i Crnogorskog olimpijskog komiteta”, rekao je Perković.

On je najavio da karatiste već za vikend očekuje turnir Serije A u Atini, na kojem će nastupiti i deset crnogorskih reprezentativaca.

Govoreći o obavezama najboljih crnogorskih karatista, Perković je naglasio da reprezentativce u 2024. očekuju nastupi na po dva evropska i svjetska prvenstva.

“Pred nama je EP za kadete, juniore i mlađe seniore, koje ce se početkom februara biti održano u Gruziji. Sa posljednja dva prvenstva u tim uzrasnim kategorijama vraćali smo se sa po pet osvojenih medalja. Teško je ponoviti takav uspjeh, ali snažno vjerujemo da talentovana generacija, uz dobar rad, može do dobrog rezultata i u Gruziji”, rekao je Perković.

On je istakao da je seniorskoj reprezentaciji primarno takmičenje u prvoj polovini godine EP u Zadru, sredinom maja.

“Što se tiče seniorske konkurencije, nakon par turnira Serije A, Balkanskog prvenstva, koje ćemo organizovati u Podgorici, kao i niza drugih pripremnih turnira, imaćemo jasniju sliku koliko možemo u Zadru”, rekao je predsjednik Karate saveza.

Komentarišući šanse da se i u Zadru osvoji medalja, on je kazao da crnogorska reprezentacija, iako se radi o mladim takmičarima, ima aduta za plasman na pobjedničko postolje.

“Pred nama je da sljedeća četiri mjeseca iskoristimo na najbolji mogući način, kako bi maksimalno pripremljeni i sa pravom dozom samopouzdanja pošli na evropski šampionat”, rekao je Perković.

Predstavljajući kalendar takmičenja u drugom dijelu godine, on je istakao da će crnogorski karate imati predstavnike i na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Veneciji, kao i ekipnom prvenstvu svijeta za seniore u Španiji.

“Pred nama je jedna izuzetno intenzivna godina u koju ulazimo sa dobrom energijom iz prethodne”, rekao je Perković.

On je pozdravio odluku Ministarstva sporta i mladih da već krajem prošle godine, samo dan nakon usvajanja Budžeta, raspiše Konkurs za raspodjelu sredstava za sufinansiranje sportskih saveza.

Prema njegovim riječima, to implicira da će sportski savezi imati sredstva na raspolaganju značajno ranije nego prethodnih godina.

“Pozdravljamo takav pristup i cijenimo ga kao izuzetno pozitivan za sport, jer takmičarske aktivnosti kreću već u januaru i dobar dio sezone se dešava u prvom kvartalu. Činjenica da je ukupan budžet za sport ove godine značajno povećan, uz izuzetne rezultate i ambiciozan plan i program sa kojim karate sport izlazi na konkurs, daje nam za pravo da sa optimizmom gledamo na ovogodišnju raspodjelu sredstava. Vjeruejmo da će karate objektivno biti vrednovan i da će 2024. konačno biti jedna normalnija godina za nas, u smislu uslova za realizaciju planiranih aktivnosti”, rekao je Perković.

On je naglasio da rezultati crnogorskog karatea, na evropskoj i svjetskoj sceni, značajno prevazilaze veličinu asocijacije na čijem je čelu.

“Toga smo svjesni, kao što smo i svjesni, da samo kroz veliki rad, posvećenost i učenje kroz saradnju sa većim nacionalnim savezima, možemo održati takav nivo. Stoga će to biti naš pristup i u godini koja je pred nama”, rekao je Perković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:00