Zajednička izjava Poljske, Britanije i baltičkih zemalja / -FOTO: MOK
28/03/2023 u 16:36 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljaci i Britanci ne žele Ruse i Bjeloruse na Olimpijske igre u Parizu

To je reakcija na najavu da će Međunarodni olimpijski komitet dopustiti učešće predstavnicima te dvije države, ali kao neutralnim sportistima

Poljska, Velika Britanija i baltičke države objavile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na zabranu učešća ruskim i bjeloruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, osim ako Moskva odluči da povuče svoje vojnike iz Ukrajine.

To je reakcija na najavu da će Međunarodni olimpijski komitet dopustiti učešće predstavnicima te dvije države, ali kao neutralnim sportistima. To znači da neće moći da se bore pod svojom zastavom ni da slušaju nacionalnu himnu posle eventualnog osvajanja zlatnih medalja.

-Čvrsto vjerujemo da sada nije vrijeme za razmatranje otvaranja puta ruskim i bjeloruskim sportistima za povratak na Olimpijske igre u bilo kom statusu, saopštili su iz poljskog Ministarstvo spoljnih poslova u izjavi koju su zajednički potpisali sa Velikom Britanijom, Letonijom, Litvanijom i Estonijom.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah rekao je da to tijelo ne može da bude sudija u globalnim političkim sporovima. Međutim, plan je naišao na protivljenje velikog broja zemalja koje se zalažu za dalju izolaciju ruskih i bjeloruskih sportista.

-Iako MOK još nije donio konačnu odluke, želimo da preispita svoje planove i vrati se izvornoj odluci koju podržava međunarodna zajednica. Podsjećamo da Rusija i Bjelorusija mogu da utiču na povratak svojih sportista u međunarodnu sportsku zajednicu, okončanjem agresije koju je Rusija pokrenula uz podršku Bjelorusije i poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, stoji u poljskoj izjavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MOKTOMAS BAH
19. april 2024 18:04