Irina Viner sa Putinom / - IRINA VINER SA PUTINOM
07/03/2023 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednica ruskog saveza suspendovana dvije godine iz gimnastike

Disciplinska komisija Fondacije za gimnastičku etiku, suspendovala je predsjednicu Ruske federacije u ritmičkoj gimnastici i selektorku nacionalnog tima, 75-godišnju Irinu Viner, sa svih međunarodnih takmičenja u naredne dvije godine

- Viner nema pravo da učestvuje i da bude akreditovana ni kao trener, ni kao šef delegacije, ni u bilo kojoj drugoj zvaničnoj ulozi, na bilo kom FIG događaju u periodu od dvije godine, koji će stupiti na snagu dan nakon ukidanja mera federacije vezanih za situaciju u Ukrajini, ili pod uslovom da se mjere FIG ukinu u roku od pet godina od dana donošenja ove odluke - navodi se u saopštenju Svjetske centrale, citirao je TASS.

Istraga je povezana sa povlačenjem kandidature Ruskinje Natalije Kuzmine sa izbora za člana Tehničkog komiteta ritmičke gimnastike FIG 2021. godine. Izjave za javnost u medijima posle poraza ruskog ritmičkog gimnastičkog tima na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, priznate su kao uvredljive i krše pravila FIG.

Rusija je povukla Kuzmininu kandidaturu sa izbora, nakon što ju je Viner oštro kritikovala zbog ocjenjivanja na Olimpijadi. Na turniru u Tokiju Dina Averina je bila druga u pojedinačnoj konkurenciji, iza Izraelke Linoj Ašram, a u ansamblima, Rusija je osvojila srebrnu medalju, a Bugarska istorijsku prvu titulu. Tehnički komitet FIG, kasnije je objasnio da nije bilo grešaka, ili pristrasnosti u procjeni sudija u Tokiju.

Disciplinska komisija je odlučila da je Viner odgovorna za kršenje pravila FIG. Upozorenje je upućeno Gimnastičkoj federaciji Rusije, koja je upravno tijelo sjedišta gimnastike, ritmičke gimnastike, skakanja tramboline, sportske akrobacije, sportskog aerobika i parkura. Strane imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u roku od 21 dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 01:46