Nikola Ružić / -FOTO: BK BUDVA
30/01/2024 u 13:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ružić: Plasman na OI u Parizu primarni cilj crnogorskog boksa

Trofejni stručnjak kazao je da je sve podređeno tom cilju

Plasman na Olimpijske igre u Parizu primarni je cilj crnogorskog boksa, kazao je selektor Nikola Ružić.

On je naglasio da su u Bokserskom savezu svjesni težine zadatka, ali i kvaliteta svojih boraca, navodeći da ih to ne plaši, već dodatno motiviše.

Trofejni stručnjak kazao je da je sve podređeno tom cilju, ali i napretku crnogorskog boksa, u organizacionom i takmičarskom dijelu.

- Svima je jasno da neće biti lako i da je u boksu trenutno najteže od svih sportova izboriti olimpijsku vizu. Razlog je što je skoro pola kategorija skinuto sa programa, a bokseri u tim kategorijama imaju samo još dvije šanse za normu - rekao je Ružić agenciji MINA.

On je naglasio da je konkurencija izuzetna i da bokseri bukvalno nemaju pravo na grešku.

- Bez obzira na sve te činjenice garantujem da nas to ne plaši, daćemo sve od sebe da dođemo do cilja - rekao je Ružić.

On je istakao da će godina biti naporna, navodeći da je kalendar takmičenja mnogo zahtjevan.

- Glavni cilj su svakako kvalifikacije i same Olimpijske igre, zatim imamo prvenstvo Evrope za seniore. Planiramo da sve ostale reprezentacije u mlađim uzrastima adekvatno pripremimo i izvedemo na velika takmičenja. Uz sve to kontrolni turniri, pripreme - rekao je Ružić.

On je najavio da će Budva i ove godine, u cilju što bolje pripreme boksera, biti domaćin velikog međunarodnog kampa.

- Sva međunarodna takmičenja i kampovi, koje smo organizovali u Budvi, dali su ogromano iskustvo i napredak našim bokserima. Ove godine nastavljamo u istom smjeru. Već u februaru imamo ozbiljan seniorski kamp, u kojem će se naši bokseri za kvalifikacioni turnir zajedno pripremati sa timovima Japana, Indije, Ukrajine, Grčke, Litvanije, Moldavije, Tadzikistana, Srbije i Slovenije - kazao je Ružić.

Govoreći o statusu boksa u Crnoj Gori, on je kazao da je trenutno stanje mnogo bolje nego ranije, ali da je i dalje daleko od onoga što je potrebno za konkretan razvoj tog borilačkog sporta u svim segmentima.

- Činjenica je da je boks prethodne dvije godine najuspješniji olimpijski sport u Crnoj Gori. Rezultati su jedina mjera. Mi smo vjerovatno jedini savez u Crnoj Gori koji i pored svih rezultata i aktivnosti nemamo ni jednog domaćeg sponzora. Ministarstvo sporta i Crnogorski olimpijski komitet pomažu u skladu sa mogućnostima - rekao je Ružić.

On je naglasio da jedinu dodatnu finansijsku podršku obezbjeđuje predsjednik Aleksandar Klemenko.

- On je zahvaljujući svojim kontakima sa čelinim ljudima Svjetske bokserske federacije uspio je obezbijedi da oni finansiraju organizaciju velikih sportskih događaja u Crnoj Gori - rekao je Ružić.

Govoreći o položaju trenera u Crnoj Gori, Ružić je kazao da je novi Zakon o sportu prilika da se riješi njihov status i da smatra da doživotnu mjesečnu naknadu treba da dobiju i treneri, čiji sportisti ili reprezentativni timovi ostvare vrhunski sportski rezultat?

- To bi bio dobar način da država pokaže brigu prema trenerima. Treneri su stub našeg sporta, ali na žalost trenutno većina radi u teškim uslovima i ne rijetko na rubu egzistencije. Entuzijazam ima svoj rok trajanja i kad on nestane većina trenera prestaje sa radom ili odlazi iz zemlje - rekao je Ružić.

On je poručio da status trenera mora biti prepoznat u novom Zakonu u sportu.

- To bi bio prvi veliki korak i dokaz da treneri ipak nešto vrijede u našoj zemlji, odnosno da se njihovi rezultati vrednuju i uvažavaju na pravi način - zaključio je Ružić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 03:27