/ -FOTO: ŠSCG
21/09/2024 u 22:00 h
M.Đ.M.Đ.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šahisti izgubili od Grčke, dame bolje od Angole

Muška šahovska reprezentacija Crne Gore pretrpjela je četvrti poraz u desetom kolu Šahovske Olimpijade koja se održava u Budimpešti

Grčka je u meču punom preokreta minimalno slavila sa 2,5-1,5. Sve je krenulo sjajno za našu ekipu. Aktuelni šampion Crne Gore, Nikita Petrov zaigrao je odlučno, isforsirao prelazak u završnicu, osvojio pješaka, a zatim preciznom igrom natjerao svog protivnika na predaju nakon svega 28. poteza. Zatim se desio i momenat koji je promjenio tok meč, Luka Drašković je neočekivano iz jednake pozicije došao u mogućnost da udarom g5 u 23. potezu osvoji u najmanju ruku figuru, međutim on se odlučio da razmjeni topove, a ubrzo je na tabli ostala završnica sa raznobojnim lovcima koja je okončana podjelom bodova. Nedostajalo je samo pola poena za pozitivan ishod, međutim Denis Kadrić i Nikola Đukić nisu uspjeli da pronađu odbranu u pozicijama gdje su imali po pješaka manje, pa je Grčka uspjela da potpuno preokrene meč i trijumfuje sa 2,5-1,5. Na taj način propuštena je velika šansa da se ponovi rezultat sa prethodne Olimpijade od rekordnih 15 bodova. Pobjedom u poslednjem kolu, naša reprezentacija bi se plasirala nešto bolje od početnog rejtinga. Uoči poslednjeg kola naša ekipa je na 36. mjestu, a to je bila i startna pozicija. U muškoj konkurenciji na čelu tabele je Indija sa 19 poena, Kina ima 17, dok je pomalo senzacionalno, na trećem mjestu Slovenija sa 16.

S druge strane, Dame su savladale reprezentaciju Angole, teže nego što se očekivalo, minimalnim rezultatom. Alena Skvorcova je na prvoj tabli iskoristila grubu grešku i taktičkim udarom matirala svoju protivnicu. Dugo su igrane preostale tri partije, a Mateja Popović je grubom greškom u dobijenoj završnici uspjela da dozvoli svojoj protivnici da uplovi u luku spasa, odnosno da remizira partiju. Nikolina Koljević je preciznom igrom realizovala prednost dokazavši da su dvije lake figure bolje od topa, dok je Aleksandra Milović u jednakoj poziciji previdom poklonila poen šahistkinji iz Angole.

Dame imaju takođe šest pobjeda i već su nadmašile rezultat od 11 bodova sa prethodne Olimpijade, a eventualna pobjeda u poslednjem kolu garantovala bi plasman bolji od početnog rejtinga.

Poslednje 11. kolo na programu je sjutra od 11 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 22:00