Nacionalni atletski centar / -FOTO: ASCG
18/08/2023 u 16:12 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjutra počinje Svjetsko prvenstvo u atletici

Najveći događaj u istoriji Mađarske održaće se od 19. do 27. avgusta 2023. u Budimpešti

Najveći događaj u istoriji Mađarske, Svjetsko prvenstvo u atletici, održaće se od 19. do 27. avgusta 2023. u Budimpešti. Tom prilikom će 2.000 sportista iz više od 200 zemalja u Mađarskoj slaviti "kraljicu sportova" i učestvovati na trećem najvećem sportskom događaju na svijetu. Ovo je prvi put da se vrhunska atletska manifestacija održava u centralnoj Evropi.

Svjetsko atletsko prvenstvo u Budimpešti pokazaće svijetu najbolje od onoga što Mađarska može da ponudi i biće pravi praznik sporta. Sa mjestima upisanim na Uneskovu listu svjetske baštine i nadaleko poznatom panoramom, prestonica Mađarske je savršena destinacija za sve sportiste i navijače. Nacionalni atletski centar, namjenski izgrađen za ovu priliku i smješten na obali Dunava u južnom dijelu grada, biće domaćin takmičenja u 14 disciplina. Sa druge strane, u prelijepom centru Budimpešte biće organizovano još šest takmičenja kojima će gledaoci moći besplatno da prisustvuju, dok će maraton i trka u brzom hodanju svoj početak i kraj imati na veličanstvenom Trgu heroja.

Atletičari će imati jedinstvenu priliku da trče stazom koja prolazi kroz mjesta uvrštena na Uneskovu listu svjetske baštine uz panoramski pogled na Budimski dvorac. Dvorac nije samo odlična scenografija za trkače, već i nezaobilazna destinacija za sve posjetioce Budimpešte, jer se ovdje nalaze nekadašnji Dom kraljeva, Kraljevska palata, Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije Budimpešte. Avenija Andraši, još jedan dragulj Budimpešte, igraće značajnu ulogu u Svjetskom atletskom prvenstvu. Najširom ulicom u Mađarskoj, okruženom veličanstvenim palatama, elegantnim prodavnicama i prelijepim vrtovima, proći će glavna trasa maratona.

Savremeno zdanje Nacionalnog atletskog centra, sa prepoznatljivim dizajnom enterijera i spektakularnom krovnom konstrukcijom, već je postalo prepoznatljiv znak Budimpešte. Nakon Svjetskog prvenstva u atletici, u okolini Nacionalnog atletskog centra biće napravljen novi park za rekreaciju u kom ce studenti, trkači, ljubitelji sporta, ali i šira javnost, imati priliku da uživa u sportovima na otvorenom.

Ove godine Budimpešta ne slavi samo atletiku, već proslavlja i svoj 150. rođendan i organizuje brojne manifestacije u kojima će uživati svi stanovnici i gosti grada. Zbog svog jedinstvenog karaktera, kulture i istorije, Grad mostova, kako je popularan naziv za prestonicu Mađarske, poslednjih godina je postao jedna od omiljenih destinacija stranih turista.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:47