Predrag Nikač / -FOTO: ŠSCG
28/01/2023 u 20:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Veliki izazov za crnogorske šahiste

Beograd će od 29. januara do 5. februara biti domaćin prve šahovske Olimpijade za osobe sa invaliditetom

Beograd će od 29. januara do 5. februara biti domaćin prve šahovske Olimpijade za osobe sa invaliditetom. Ovo je prva Olimpijada ove vrste, a organizator takmičenja je Svjetska šahovska asocijacija FIDE. 

Crnu Goru će na ovom takmičenju predstavljati reprezentacija koju će predvoditi aktuelni prvak svijeta za slabovide i slijepe šahiste, internacionalni majstor Predrag Nikač. U ekipi su i: Milan Ivanović, Radovan Damjanović, Radenko Lacmanović i Vera Jovanović. 

Svi članovi naše reprezentacije su članovi Šahovskog kluba Zora, koji je poznat kao klub za koji dominantno nastupaju osobe sa oštećenjem vida. 

Naša reprezentacija trenutno zauzima 18. mjesto po startnom rejtingu od 26. prijavljene selekcije, a pred njima će biti veliki izazov na takmičenju. Ipak, uzimajući u obzir prethodne rezultate ostvarene u ovoj konkurenciji, razloga za optimizam ima na pretek. 

Već je pomenuta svjetska titula Predraga Nikača, koji je 2017. godine na Šahovskoj olimpijadi za slijepe i slabovide igrače, održanoj u Ohridu, osvojio zlatnu medalju za rezultat ostvaren na prvoj ploči. Nikač je tada bio nepogrešiv i sa maksimalnim skorom došao do zlatne medalje. Upravo će Nikač biti najveća uzdanica naše reprezentacije. 

- Veliki izazov je pred nama, ali vjerujem u našu ekipu i nadam se dobrom rezultatu i nastupu. Smatram da možemo iznenaditi, a ja ću kao i do sada pružiti svoj maksimum u nastupu za reprezentaciju. 

Otvaranje turnira je zakazano za sjutra u 19h, a prvo kolo na programu je u ponedjeljak od 15h.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:21