Dobitnici nagrada / -FOTO: BSAFF
29/09/2024 u 20:48 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Završen drugi BSAFF: "Na zlatnim skalama – Olimpijski Herceg Novi" dobio Gran pri nagradu

Film autora Ivice Vidanovića predstavljaće Crnu Goru na završnom festivalu u Milanu

Proglašenjem najboljih filmova u sedam kategorija sa sportskom tematikom završen je drugi Interancionalni festival Budva sports and arts film festival (BSAFF), a prvu nagradu Gran pri dobio je crnogorski film "Na zlatnim skalama – Olimpijski Herceg Novi", autora Ivice Vidanovića.

Film koji će predstavljati i Crnu Goru na završnom festivalu u Milanu, u novembru.

- Cijeneći ogroman trud uložen u uklapanje velikih, a potpuno različitih priča, velikih sportista, Žiri u ovoj olimpijskoj godini Gran pri dodjeljuje filmu "Na zlatnim skalama – Olimpijski Herceg Novi". Film, na ponos svih Novljana, Crnogoraca i ljudi sa ovih prostora uopšte, pravi je pokazatelj da granice ne postoje i pokazuje šta je sve moguće i dostižno - kazao je predsjednik žirija Ognjen Rakčević.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je "4:30", autora autora Vasilija Ovčinikova, dok je nagrada najbolji srednjemetražni dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu", autora Muhameda Bikića. "Živjeće san", autora Tonija Ristevskog, proglašen je za dugometražni dokumentarni film, najbolji igrani film je "Momak i djevojke", autora Ivice Vidanovića.

Nagrada za najbolju režiju pripala je filmu "Pomjeranje unutrašnjih planina", autora Andrea Recchia, dok je najbolji film edukativnog karaktera bio je "Nepobjediv", autora Vladimira Ristića.

- Kako se to uvijek kaže, žiri je imao težak i odgovoran zadatak. Žiri je u ovoj olimpijskoj godini, a u skladu sa sloganom ovogodišnjeg festivala "Olimpijski san" naročito cijenio autore i priče sa ovih prostora i baš ovakvim odabirom laureata želi da podstakne neke nove autore sa ovog podneblja da biraju teme vezane za ovaj prostor - rekao je Rakčević.

Domaćinu je zahvalio na gostoprimstvu.

- Hvala domaćinima, na čelu sa direktorom Milošem Todorovićem na ovim sunčanim septembarskim danima u divnoj Budvi - istakao je Rakčević.

Priznanja za životno djelo dodijeljena su legendarnim stručnjacima i sportistima - Zoranu Živkoviću, Božidaru Ivanoviću, Igoru Vušuroviću, Bojani Popović i Marini Kovijanić. Priznanja su uručena i učesnicima Olimpijskih igara iz Budve, kao i učesnicima Paraolimpijskih igara.

Drugi Budva sports and arts film festival (BSAFF) na kojem su prikazana 43 filma iz 16 država svijeta i ponovo je okupio elitu.

Podsjetimo, Festival Budva Sports & Arts Film nalazi se među 130. članica velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ekranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu, gdje će se upravo od 5. do 9. novembra održati "Sport movies & TV 2024 – 42nd Milano International Ficts Fest".

Crna Gora jedina u regionu uz Srbiju ima privilegiju da bude domaćin festivala, koji će tek da raste i pred kojim je lijepa budućnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 20:49