Smotra mladosti i sporta pod Rumijom / -FOTO: CGŠSS
04/06/2024 u 11:47 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Završeno Državno prvenstvo 31. Školskih sportskih igara

U Baru nastupilo blizu 600 učesnika iz 41 osnovne škole iz 12 opština i četiri regije, kao i učenici i učenice u atletici iz 11 srednjih škola iz sedam opština

Nakon održanih školskih, opštinskih i regionalnih takmičenja, Državno prvenstvo 41. Školskih sportskih igara za učenike i učenice petih i šestih, sedmih, osmih i devetih razreda te srednjih škola u atletici, kao i Državno prvenstvo u mini rukometu, mini odbojci, košarci i basketu za pete i šeste razrede i šahu do šestog razreda održana su u Baru.

U gradu ispod Rumije nastupilo je blizu 600 učesnika iz 41 osnovne škole iz 12 opština i četiri regije, kao i učenici i učenice u atletici iz 11 srednjih škola iz sedam opština.

image

Otvaranje na "Topolici"

-DJORDJE CMILJANIC

Defile svih učesnika i ceremonija svečanog otvaranja održani su na stadionu "Topolica", uz prisustvo potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, direktora Direktorata za sport Zorana Jojića i predstavnika Ministarstva sporta i mladih, predstavnika Opštine Bar, direktora sportskog centra Topolica Božidara Jankovića, predsjednika organizatora prvenstva - Crnogorskog školskog sportskog saveza profesora Buda Vukićevića, kao i predstavnika nacionalnih sportskih saveza.

image

Visoki zvaničnici na otvaranju

-FOTO: CGŠSS

Prvenstvo je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, koji je u svom obraćanju rekao da Školske sportske igre nijesu samo takmičenje, već da su simbol mladosti, timskog rada, sportske energije i entuzijazma koji nas sve okuplja. On je naglasio da o raznovrsnosti i bogatstvu našeg sporta govori činjenica da na prvenstvu učestvuje oko 600 učenika u šest različitih disciplina.

-Želim da čestitam svim učenicima koji su se kao pobjednici opštinskih i regionalnih takmičenja kvalifikovali za ovo prvenstvo. Pred vama su dva dana ispunjena sportskim rivalstvom, izazovima i nadam se, mnogo zabave. Pobjede su važne, ali pravo bogatstvo sporta leži u prijateljstvima i lekcijama koje naučimo na terenu, kazao je Šćekić.

Košarkašice OŠ "Dašo Pavičić" iz Herceg Novog osvojile su titulu državnog šampiona u košarci. Učenice profesora Željka Milićevića su u dvorani OŠ "Anto Djedović", koja je bila domaćin prvenstva u košarci i basketu ubjedljivo savladale svoje rivale i sasvim zasluženo došle do titule. Srebro je osvojila podgorička škola "Milorad Musa Burzan", koju je sa klupe predvodio profesor Đorđije Drakulović, a bronza OŠ "Ristan Pavlović" iz Pljevalja, trenera profesorice Slavke Maksimović.

Rezultati: "Ristan Pavlović" – "Milorad Musa Burzan" 11:22, "Ristan Pavlović" – "Dašo Pavičić" 1:32, "Dašo Pavičić" – Milorad Musa Burzan" 25:12.

Tabela: 1. "Dašo Pavičić", 2. "Milorad Musa Burzan", 3. "Ristan Pavlović".

Da se najbolja košarka za pete i šeste razrede u Crnoj Gori igra u OŠ "Dašo Pavičić" u Herceg Novom potvrda je i titula državnog šampiona u muškoj konkurenciji. Učenici profesora Željka Milićevića su, kao i učenice ove škole na državnom prvenstvu u Baru savladali sve svoje rivale. Drugo mjesto sa dvije pobjede i porazom od Novljana zauzela je OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića, profesora Radenka Ćalasana, dok je bronza otišla za Bijelo Polje, za OŠ "Dušan Korać", čiji je trener profesor Nebojša Jeremić. Bez medalje u Baru ostala je OŠ Vuk Karadžić" iz Podgorice, koju je sa klupe predvodio profesor Branislav Bulatović.

Rezultati – 1. kolo: "Dašo Pavičić" – "Dušan Korać" 44:38, "Vuk Karadžić" – "Mileva Lajović Lalatović" 17:39; 2. kolo: "Dušan Korać" – "Mileva Lajović Lalatović" 19:45, "Dašo Pavičić" – "Vuk Karadžić" 40:39; 3. kolo: "Dašo Pavičić" – "Mileva Lajović Lalatović" 29:27, "Vuk Karadžić" – "Dušan Korać" 29:31.

Tabela: 1. "Dašo Pavičić", 2. "Mileva Lajović Lalatović", 3. "Dušan Korać", 4. "Vuk Karadžić".

Titulu šampiona u basketu "3 na 3" osvojili su učenici profesora Luke Drakića iz OŠ "Milan Vukotić" iz Zete, srebro je pripalo budvanskoj osnovnoj školi "Stefan Mitrov Ljubiša" profesora Blaža Jabučanina, a bronza basketašima OŠ "Ristan Pavlović" iz Pljevalja, koje je sa klupe predvodila profesorica Slavka Maksimović. Četvrto mjesto osvojila je OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića.

Rezultati – 1. kolo: "Stefan Mitrov Ljubiša" – "Ristan Pavlović" 10:13, "Milan Vukotić" – "Mileva Lajović Lalatović" 11:7; 2. kolo: "Ristan Pavlović" - "Mileva Lajović Lalatović" 8:9, "Stefan Mitrov Ljubiša" – "Milan Vukotić" 9:12; 3. kolo: "Stefan Mitrov Ljubiša" - "Mileva Lajović Lalatović" 12:6, "Milan Vukotić" – "Ristan Pavlović" 11:8.

Tabela: 1. "Milan Vukotić", 2. "Stefan Mitrov Ljubiša", 3. "Ristan Pavlović", 4. "Mileva Lajović Lalatović".

Učenice OŠ "Milorad Musa Burzan", čiji je trener profesor Đorđije Drakulović su osvojile titulu državnog šampiona u basketu "3 na 3". Drugo mjesto zauzele su basketašice OŠ "Ratko Žarić" iz Nikšića, trenera profesora Dejana Jocovića, treće je pripalo učenicama profesorice Slavke Maksimović iz OŠ "Ristan Pavlović" iz Pljevalja, dok je bez medalje ostala OŠ "Dašo Pavičić" iz Herceg Novog", čiji je trener bio profesor Željko Milićević.

Rezultati – 1. kolo: "Dašo Pavičić" – "Ristan Pavlović" 4:5, "Milorad Musa Burzan" – "Ratko Žarić" 6:3; 2. kolo: "Dašo Pavičić" – "Ratko Žarić" 2:7, "Milorad Musa Burzan" – "Ristan Pavlović" 6:3; 3. kolo: "Ratko Žarić" – "Ristan Pavlović" 6:4, "Dašo Pavičić" - "Milorad Musa Burzan"1:9.

Tabela: 1. "Milorad Musa Burzan", 2. "Ratko Žarić", 3. Ristan Pavlović", 4. "Dašo Pavičić".

Titulu državnog šampiona u mini rukometu osvojili su učenici profesora Miloša Kovačevića iz OŠ "Blažo Jokov Orlandić" iz Bara, koja je bila i domaćin Državnog prvenstva. Srebro je pripalo rukometašima profesorice Lidije Maričević iz OŠ "Oktoih" iz Podgorice, bronzom su se okitili učenici OŠ "Vladislav Sl. Ribnikar" iz Bijelog Polja, koje je sa klupe predvodio profesor Aleksandar Fatić, dok je četvrto mjesto zauzela OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića, profesora Ognjena Milatovića.

Rezultati – 1. kolo: "Oktoih" – "Blažo Jokov Orlandić" 14:16, "Vladislav Sl. Ribnikar" – "Mileva Lajović Lalatović" 13:2; 2. kolo: "Oktoih" - "Mileva Lajović Lalatović"18:6, "Vladislav Sl. Ribnikar" – "Blažo Jokov Orlandić" 1:10; 3. kolo: "Mileva Lajović Lalatović" – "Blažo Jokov Orlandić" 6:17, "Oktoih" – "Vladislav Sl. Ribnikar" 12:7.

Tabela: 1. "Blažo Jokov Orlandić", 2. "Oktoih", 3. Vladislav Sl. Ribnikar", 4. "Mileva Lajović Lalatović".

Učenice profesora Dušana Đurovića iz OŠ "Milan Vukotić" iz Zete okitile su se titulom šampiona u mini rukometu. Drugo mjesto zauzele su rukometašice Obrazovnog centra Plužine, čiji je trener profesorica Branka Ćalasan, bjelopoljska osnovna škola "Aleksa Bećo Đilas" trenera Rajka Bojovića osvojila je bronzanu medalju, dok je bez odličja ostala OŠ "Meksiko" iz Bara profesora Samedina Husovića.

Rezultati – 1. kolo: "Milan Vukotić" – "Meksiko" 20:1, "Aleksa Bećo Đilas" – Obrazovni centar Plužine 5:7; 2. kolo: "Milan Vukotić" - Obrazovni centar Plužine 20:13, "Aleksa Bećo Đilas" – "Meksiko" 17:4; 3. kolo: Obrazovni centar Plužine – "Meksiko" 23:3, "Milan Vukotić" – "Aleksa Bećo Đilas" 8:3.

Tabela: 1."Milan Vukotić", 2. Obrazovni centar Plužine, 3. "Aleksa Bećo Đilas", 4. "Meksiko".

Titulu državnog šampiona u mini odbojci, čiji je domaćin bila OŠ "Jugoslavija" osvojili su učenici OŠ "Milorad Musa Burzan" trenera profesora Vukašina Boljevića. Srebro je pripalo barskoj osnovnoj školi "Jugoslavija", koju je sa klupe predvodio profesor Vladan Jovanović, do bronze su došli odbojkaši profesora Dragana Maškovića iz OŠ "9. maj" iz Bijelog Polja, dok su na četvrtom mjestu završili učenici profesora Darka Kovačevića iz OŠ "Jovan Mićunović" iz Nikšića.

Rezultati – 1. kolo: "Milorad Musa Burzan" – "Janko Mićunović" 2:1, "9. maj" – "Jugoslavija" 1:2, 2. kolo: "Milorad Musa Burzan" – "Jugoslavija" 2:0, "9. maj" – "Janko Mićunović" 2:1; 3. kolo: "Jugoslavija" – "Janko Mićunović" 2:0, "Milorad Musa Burzan" – "9. maj" 1:2.

Tabela: 1. "Milorad Musa Burzan", 2. "Jugoslavija", 3. "9. maj", 4. "Janko Mićunović".

Učenice OŠ "Dragiša Ivanović" iz Podgorice, predvođene profesorom Draganom Ristićem osvojile su titulu državnog šampiona u mini odbojci. Drugo mjesto pripalo je OŠ "Pavle Žižić" iz Bijelog Polja profesora Milana Rakonjca, bronzom su se okitile odbojkašice OŠ "Jugoslavija" iz Bara, čiji je trener bio profesor Goran Kankaraš, dok su bez medalje nastup završile učenice profesora Marka Miloševića iz nikšićke osnovne škole "Ratko Žarić".

Rezultati – 1. kolo: "Dragiša Ivanović" – "Ratko Žarić" 2:0, "Pavle Žižić" – "Jugoslavija" 2:0; 2. kolo: "Dragiša Ivanović" – "Jugoslavija" 2:0, "Pavle Žižić" – "Ratko Žarić" 2:0; 3. kolo: "Jugoslavija" – "Ratko Žarić" 2:0, "Dragiša Ivanović" – "Pavle Žižić" 2:1.

Tabela: 1. "Dragiša Ivanović", 2. "Pavle Žižić", 3. "Jugoslavija", 4. "Ratko Žarić".

Pobjednik državnog prvenstvu u šahu je OŠ "Milorad Musa Burzan", koju je predvodio profesor Bojan Baranin. Srebro je pripalo OŠ "Milan Vuković" iz Herceg Novog", bronza OŠ "Salko Aljković" iz Pljevalja, dok su na četvrtom mjestu završili učenici OŠ "Olga Golović" iz Nikšića.

Na stadionu "Topolica" održana su takmičenja u atletici. Za ekipni plasman učenika i učenica petih i šestih razreda bodovale su se discipline: 60m, 300m, 600m, skok u dalj, skok u vis i bacanje kugle. Kod učenika ekipni pobjednik je OŠ "Oktoih" iz Podgorice sa 22 boda, ispred OŠ "Marko Miljanov" iz Bijelog Polja sa 16, OŠ "Jugoslavija" iz Bara sa 15 i OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića sa sedam bodova. U ženskoj konkurenciji najuspješnija je bila barska osnovna škola "Jugoslavija" sa 22.5 boda, druga je bila OŠ "Oktoih" sa 20, treća bjelopoljska osnovna škola "Vladislav Sl. Ribnikar" sa 18, četvrto mjesto pripalo je OŠ "Mileva Lajović Lalatović" sa 14.5 a peto OŠ "Salko Aljković" sa 14 bodova.

Pored petih i šestih razreda, u Baru je održano i takmičenje u atletici i za učenike sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola, te srednjih škola. U konkurenciji sedmih, osmih i devetih razreda za ekipni plasman bodovane su discipline: 100m, 400m, 800m, štafeta 4x100m, skok u vis, skok u dalj i bacanje kugle. Ekipno kod učenika najuspješnija je bila OŠ "Oktoih", koja je sa 29 bodova osvojila prvo mjesto, ispred OŠ "Vladislav Sl. Ribnikar" iz Bijelog Polja sa 26, OŠ "Jugoslavija" iz Bara sa 24, OŠ "Vuko Jovović" iz Danilovgrada sa 16 i petoplasirane OŠ "Mileva Lajović Lalatović" sa sedam bodova. Kod učenica ekipno prvo mjesto osvojila je OŠ "Jugoslavija" sa 27 bodova, ispred OŠ "Marko Miljanov" iz Bijelog Polja sa 23, treće mjesto pripalo je OŠ "Oktoih" sa 22, četvrto OŠ "Vuko Jovović" sa 18, a peto OŠ "Radoje Čizmović" sa 12 bodova.

Na takmičenju u atletici za srednje škole je nastupilo 11 škola iz sedam opština, a za ekipni plasman su se bodovale discipline: 100m, 400m, 800m, štafeta 4x100m, skok u vis, skok u dalj i bacanje kugle. U konkurenciji učenika srednjih škola ekipno je najuspješnija bila Gimnazija "Niko Rolović" iz Bara sa 26 bodova, ispred bjelopoljske Gimnazije "Miloje Dobrašinović" sa 19 i Srednje stručne škole "Ivan Uskoković" iz Podgorice sa 12 bodova. I u ženskoj konkurenciji poredak prve dvije škole je bio isti - trijumfovala je Gimnazija "Niko Rolović" sa 25 bodova ispred Gimnazije "Miloje Dobrašinović" sa 19, dok je treće mjesto osvojila Srednja stručna škola "Golubovci" sa 10 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 20:06