Đoković je meč protiv Musetija igrao do tri sata ujutro / -FOTO: EPA
06/06/2024 u 10:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

PTPA: Kasni mečevi nisu fer i zdravi

Igrači na grend slemovima zaslužuju mnogo bolji raspored

Novak Đoković poznat je po tome što ne brine samo o sebi već se kroz PTPA organizaciju, čiji je osnivač, bori za zaštitu interesa profesionalnih tenisera i teniserki svih rangova, u čemu ga podržavaju brojne kolege i koleginiice. Sada je ista reagovala povodom nekoliko mečeva na Rolan Garosu igranih kada im vrijeme nije - oko i posle ponoći.

Saopštenje PTPA ovog puta je isporučeno povodom Đokovićevog duela sa Lorencom Musetijem u osmini finala turnira u Parizu, čije su posledice u kombinaciji sa lošim stanjem šljake učinili da najbolji teniser svijeta svih vremena najveći deo epske pobjede nad Fransiskom Serundolom izbori povrijeđen, a onda odustane od odbrane titule na RG i ode na operaciju koljena, ali i zbog toga što je Ons Žaber morala da igra u vrijeme spavanja.

- Imperativ je da grend slemovi, lideri organizacije, organizatori turnira i igrači kroz PTPA kao svoju organizaciju zajedno nastupe i pronađu rješenje koje će spriječiti da se mečevi završavaju tako kasno. Da li je to kroz zabranu tih mečeva ili kroz neko drugo rješenje. Znamo da mečevi koji se završavaju jako kasno imaju jako negativne posledice i tjeraju igrače u pozicije koje nisu fer, nisu sigurne i nisu zdravi uslovi za rad.

Ipak to nastavla da se dešava zato što ne postoji spremnost da se prizna ovaj problem i da se na prvo mjesto stave interesi igrača. U prethodnim danima nekoliko sportista je pričalo da je moralo da igra do ranih jutarnjih časova. Jedna od posljednjih koja je to uradila je Ons Žaber koja je članica naše organizacije - navodi se u oglašavanju za javnost PTPA.

Prethodno je i pomenuta Tunišanka protestvovala zbog tretmana od strane organizatora Otvorenog prvenstva Francuske,

- Mi zaslužujemo bolji raspored. Pričali smo o tome u Australiji, a opet ovdje pričamo o tome. Čak i za vas novinare mislim da nije zdravo da imamo mečeve koji traju do kasno. Nije dobro ni za koga. Moramo da nađemo način da svi budu srećni - igrači, novinari, timovi. Skupljači loptica su mladi, a oni su na terenu kada je jako kasno. Mislim da to nije logično - rekla je Žaber, čiji je put u "gradu svjetlosti" prekinut u četvrtfinalu.

Najbolja teniserka svijeta, Iga Švjontek, izjavila je da "voli da spava normalno", ali da mora da pristane na svaki termin. Barem na takmičenjima serije 2.000, jer oni nisu "stali" u nedavni dogovor Asocijacije profesionalnih tenisera (ATP) i teniserki (WTA) da mečevi ne počinju u ili posle 23.00.

- Nažalost Iga ima pravo, igrači nikada nisu imali prava da se pitaju o rasporedui zato PTPA postoji, da pojača njhov glas i da se bori za njih. Mi smo posvećeni dobrobtii igrača i načinima da oni uspeju da igraju najbolje moguće. Odavno je trebalo da trebalo da se svi u tenisu sastanu i pronađu rješenje. Mnogo je toga što utiče na raspored - navodi se u saopštenju PTPA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 09:09