Danil Medvedev / -FOTO: EPA
07/03/2024 u 12:40 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruski i bjeloruski teniseri i teniserke mogu da učestvuju na OI u Parizu

Takmičiće se kao neutralni, bez zastave, amblema i himne

Ruskim i bjeloruskim teniserima i teniserkama biće dozvoljneo da na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu uđu kao neutralni, potvrdila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

ITF je saopštio da će igračima iz Rusije i Bjelorusije biti dopušteno u "pojedinačnom i neutralnom svojstvu ako zadovolje uslove odabira i podobnosti, kao i ako budu u skladu sa propisima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOO)".

- Odluka ITF-a je u skladu sa većinom međunarodnih federacija (IF) u vezi sa pojedinačnim takmičenjem i sportistima koji učestvuju na Igrama u Parizu ovog ljeta", stoji u saopštenju.

Rusima i Bjelorusima je zabranjeno međunarodno takmičenje nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, za koju je Bjelorusija korištena kao poprište.

Međutim, u martu prošle godine MOK je izdao niz preporuka međunarodnim sportskim savezima kako bi se takmičarima iz tih zemalja omogućio povratak.

Neutralni sportisti, takmičiće se bez zastava, amblema ili himni.

Sportisti koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini ne mogu ići na Igre, kao ni oni koji su pod ugovorom sa ruskom ili bjeloruskom vojskom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:43