gašenje požara  / foto: SHUTTERSTOCK
21/08/2023 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apel MUP-a Srbije: Ne palite nisko rastinje i ne ložite vatru u šumi – prijete požari

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije danas je, povodom najave veoma toplog vremena, apelovao da građani ne pale travu i nisko rastinje i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

Načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije Milan Kocić upozorio je da se požari na otvorenom vrlo brzo šire i podsjetio da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih usjeva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

- Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu - poručio je Kocić.

Istakao je da će biti pojačan inspekcijski nadzor, navodeći da je većina požara na otvorenom prostoru prouzrokovana ljudskom aktivnošću.

- Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve - rekao je Kocić i poručio građanima da ukoliko primete takve požare odmah obavijeste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:39