Baćina / Privatna arhiva
29/01/2024 u 17:32 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Baćina: Proizvođači mlijeka u Srbiji trenutno se nalaze u jako teškoj finansijskoj situaciji

Kako je naveo, odlukom Vlade Republike Srbije stočari su uskraćeni za subvencije po hektaru kao i za refakciju za dizel gorivo

U Srbiji razne interesne grupe predvođene ljudima koji nisu poljoprivrednici u pregovorima sa ministarstvom doveli su proizvođače mlijeka i mesa do prosjačkog štapa. Prije tri godine država je izašla u susret proizvođačima mlijeka i mesa i po pravu prečeg zakupa izdala po početnoj cijeni državno poljoprivredno zemljište u zakup na 10 godina, kazao je za Dan Vukašin Baćina, direktor zemljoradničke zadruge Nevesinje iz Jaše Tomić.

- To stočarima mnogo pomaže da proizvedu hranu za krave, svinje, ovce. Ali sada se javio ogroman problem. Gorenavedene interesne grupe predvođene ljudima koji nisu poljoprivrednici uspjeli su da obmanu i prevare, kako predskednika Vučića, tako i ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković i cijelu Vladu RS.

image

Ilustracija

Shutterstock

Kako je naveo, odlukom Vlade Republike Srbije stočari su uskraćeni za subvencije po hektaru kao i za refakciju za dizel gorivo.

- Ovim potezom srpska vlada gasi sve farme u Srbiji. Mi stočari tražimo od Vlade Srbije da se svaki hektar obradivog zemljišta subvencioniše sa 18.000 dinara, bez obzira na to da li je zaokupljen na licitaciji ili je dobijen po pravu prečeg zakupa po osnovu stočarstva - kaže Baćina.

Ističe da ako se ne promijeni odluka Vlade Srbije kojom su oštećeni stočari, Srbija i region ostaju bez mlijeka i mesa.

- To će najviše da osjete krajnji potrošači koji će morati da plaćaju skupo mlijeko i meso sumnjivog porijekla iz uvoza - istakao je Baćina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:15