/ - SCREENSHOT RTS
16/10/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić: Očekujem ne tako lake razgovore na samitu u Tirani

Brnabić je dodala da očekuje da će biti potpisani sporazumi o priznavanju kvalifikacija za ljekare i medicinske sestre između zemalja regiona

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas, uoči Samita Berlinskog procesa u Tirani sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak, i istakla da očekuje ne tako lake razgovore, ali da će štititi i braniti interese Srbije, prenosi RTV.

"Na marginama samita imaću sastanak sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Džejmsom Kleverlijem i grčklim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Očekujem da će razgovori sa njima biti dobri i da ćemo razgovarati o produbljivanju ekonomske saradnje", rekla je ona, prenosi Kosovonline.

Brnabić je dodala da očekuje da će biti potpisani sporazumi o priznavanju kvalifikacija za ljekare i medicinske sestre između zemalja regiona.

Podsjetila da je od prošlog Berlinskog samita održanog u novembru prošle godine krenuo i teror Aljbina kurtija nad Srbima na sjeveru Kosova i dodala da očekuje da će to nasilje da se zaustavi.

Predsjednica Mađarske Katalin Novak istakla je da je važno da Srbija što prije postane članica EU i dodala da sa Srbijom ima dobre dobrosusjedske odnose.

Samit Berlinskog procesa prvi put ove godine održava se van okvira Evropske unije, a domaćin liderima Balkana i EU, među kojima su predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, biće albanski premijer Edi Rama.

Jedna od glavnih tema, očekuje se da bude dijalog Beograda i Prištine, posle dešavanja u Banjskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:03