/ - FOTO: CARINA SRBIJE INSTAGRAM
01/08/2023 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Carinici Srbije spriječili šverc četiri tone odjeće

Carinici su, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo spriječili krijumčarenje više od četiri tone neprijavljenog tekstila skrivenog u prijavljenom tovaru, saopštila je danas Uprava carina Srbije

Uprava carine Srbije u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo spriječila je krijumčarenje više od četiri tone neprijavljenog tekstila skrivenog u prijavljenom tovaru. Naime, slučaj je otkriven kada je na ulazu u Srbiju krajem jula pristigao turski kamion koji je prevozio robu iz Istanbula ka Holandiji u kojem je, nakon istovara, pronađeno gotovo 39.000 neprijavljenih odjevnih predmeta, teških preko 4.000 kilograma.

Carinici su, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo spriječili krijumčarenje više od četiri tone neprijavljenog tekstila skrivenog u prijavljenom tovaru, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

Slučaj je, navodi se, otkriven kada je na ulazu u Srbiju 26. jula oko četiri časa ujutru pristigao turski kamion koji je prevozio robu iz Istanbula ka Holandiji.

Nakon što je vozač prijavio tovar po tranzitnom dokumentu, carinici su odlučili da detaljno pregledaju da li se dokumentacija slaže sa onim što se u tovaru zapravo nalazi, navodi se u saopštenju i dodaje da to nije nimalo lako, jer je potrebno istovariti cio kamion, koji je ovoga puta prevozio oko 20 tona robe, pa prebrojati i uporediti svaku stvar, prenosi Politika.rs.

Kako se navodi, riječ je o zahtjevnom i dugotrajnom poduhvatu, koji može da potraje danima, ali jedino tako se sa sigurnošću može utvrditi da se brojke u dokumentaciji ne slažu sa realnim stanjem, što su carinici i ovoga puta dokazali, prenosi Tanjug.

Nakon istovara i upoređivanja svih artikala sa onim što je prijavljeno u dokumentaciji, utvrđeno da se u kamionu nalazi višak od gotovo 39.000 neprijavljenih odjevnih predmeta, teških preko 4.000 kilograma.

Uprava carina Srbije ističe da se radi većinom o originalnim proizvodima, među kojima se našlo i više od 4.000 artikala za koje se sumnja da su kopije poznatih brendova, pa je ukupna vrijednost neprijavljenog tovara procijenjena na gotovo 3,5 miliona dinara.

S obzirom na to da je vozač strani državljanin, sproveden je hitan prekršajni postupak, čiji je ishod novčana kazna.

Takođe, izrečena je zaštitna mjera trajnog oduzimanja neprijavljene robe koja će biti izložena javnoj prodaji na nekoj od predstojećih elektronskih licitacija Carinarnice Niš, zaključuje se u saopštenju, prenosi rtcg portal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:51