авион / - фото: Шутерсток
12/04/2022 u 10:32 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Војно јачање Србије: Шест кинеских авиона слетјело у Београд

Кинески теретни авиони с воjним ознакама фотографирани су на београдском аеродрому Никола Тесла, а министарство обране Србиjе ниjе одмах одговорило на захтjев АП-а за коментар

Србиjа jе примила испоруку софистицираног кинеског противваздушног система у таjноj операциjи овог викенда, усред забринутости Запада да би гомилање оружjа на Балкану у вриjеме рата у Украjини могло угрозити крхки мир у региjи, пише АП.

Медиjски и воjни стручњаци саопштили су у недjељу како jе шест транспортних авиона кинеских ваздушних снага Y-20 слетjело у београдску ваздушну луку рано у суботу, наводно носећи ракетне системе земља-зрак ХQ-22 за српску воjску.

Кинески теретни авиони с воjним ознакама фотографирани су на београдском аеродрому Никола Тесла, а министарство обране Србиjе ниjе одмах одговорило на захтjев АП-а за коментар.

Доставу оружjа преко териториjа наjмање двиjе земље чланице НАТО-а, Турске и Бугарске, стручњаци су видjели као демонстрациjу растућег глобалног досега Кине.

"Поjава авиона Y-20 забринула jе многе, а њихова присустност у Европи у било коjем броjу баца ново свjетло на разоj догађаjа'', пише портал Тхе Wарзоне.

Српски воjни аналитичар Александар Радић рекао jе да су "Кинези извели своjу демонстрациjу силе".

Предсjедник Србиjе Александар Вучић потврдио jе испоруку система средњег домета коjа jе договорена jош 2019. године, рекавши у суботу да ће представити "наjновиjи понос" српске воjске у уторак или сриjеду.

Раниjе се пожалио како земље НАТО-а, коjе представљаjу већину сусjеда Србиjе, одбиjаjу допустити летове за доставу система преко своjих териториjа усред напетости због руске агресиjе на Украjину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:51