Maida Gorčevič / - DJORDJE CMILJANIC/VLADA CRNE GORE
08/07/2024 u 19:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević: Ne očekujem da će Hrvatska blokirati put Crne Gore ka EU

Dobijanje pozitivnog IBAR-a predstavlja najveći i najznačajniji korak za dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniiji (EU), istakla je u emisiji ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Dodaje da je to korak koji nas pozicionira kao lidera u procesu EU integracija, ne samo deklarativno nego i suštinski.

- Za nas je ovo dodatni podsticaj da budemo ažurniji, bolji, da nastavimo ovaj proces kako smo i započeli. Početak rada ove Vlade kada su EU integracije u pitanju bio je vrlo ambiciozan, intenzivan, dinamičan i ja se nadam da će nastaviti da bude na istom kursu kako bismo bili sledeća članica Evropske unije, kazala je Gorčević za RTNK.

Smatra da Hrvatska neće blokirati evropski put Crne Gore zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, te da napominje da je ključno da imamo podršku zemalja članica.

- Proces je takav da bilo koja država članica može u bilo kom trenutku stopirati, odnosno blokirati neke od država kandidata. Ja zaista želim da vjerujem da usvajanje Rezolucije o Jasenovcu neće biti nešto zbog čega će Hrvatska blokirati Crnu Goru na EU putu. Opet, sa druge strane ne treba prepuštati ni sve slučaju, treba otvoriti posebne razgovore. Ako uzmemo i činjenicu da je Hrvatska prošla jedan put blokade, sigurna sam da će i to uzeti u obzir kako ne bi blokirali bilo koju državu prilikom pristupanja, navodi Gorčević.

Ministarka tvrdi da je Vlada “stabilna” te da je potpuno realno očekivanje da budemo naredna članica EU 2028.

- Mapa puta, ozbiljna organizacija, svjesni svih izazova i problema, ukoliko budemo imali i dalje političku stabilnost- a u ovom trenutku nema potrebe da sumnjamo u istu, i uz saradnju svih grana vlasti mi možemo sigurno završiti ovaj posao i do 2026. zatvoriti pregovaračka poglavlja. Ovo nije samo optimizam – ovo je realna procjena, dodaje ministarka.

- Rekonstrukcija Vlade ne može uticati na stabilnost i proces EU integracija, jer nije riječ o rekonstrukciji radi političke nestabilnosti već o proširenju Vlade na osnovu već dogovorenog koalicionog sporazuma, zaključila je Gorčević, prenosi portal RTNK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 21:05