Ilustracija / Foto: RTRS
20/12/2023 u 22:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gradska izborna komisija u Beogradu poništila glasanje na dva biračka mjesta

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je u ponedjeljak da se ponište izbori u Beogradu, tvrdeći da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe

Gradska izborna komisija (GIK) donijela je danas na sjednici rješenje o poništavanju glasanja na dva biračka mjesta na izborima za odbornike u Skupštini Beograda.

GIK je na sjednici usvojio rješenje da se rezultati na izborima za odbornike Grada Beograda ne mogu utvrditi na jednom biračkom mjestu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Danas u 20 sati istekao je zakonski rok od 72 sata od zatvaranja biračkih mjesta na podnošenje prigovora komisijama na svim nivoima – republičkom, pokrajinskom i lokalnom.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je u ponedjeljak poništavanje izbora u Beogradu, tvrdeći da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Neregularnosti tokom izbora na koje su ukazali domaći i strani posmatrači bili su povod za proteste ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, koju koalicija "Srbija protiv nasilja" smatra nadležnom kao drugostepeni organ da poništi izbore u Beogradu.

Predstavnici te koalicije su na protestu održanom danas ispred zgrade RIK-a naveli da su prigovore podnijeli i GIK-u i RIK-u, kao i Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Miroslav Aleksić, jedan od lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" kazao je, obraćajući se okupljenima ispred RIK-a, da će pravnici te koalicije koji se nalaze u izbornim komisijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou zatražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ponovio je na sjednici održanoj danas da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

Građani Srbije glasali su u nedjelju na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobjedu na svim nivoima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:59