/ FOTO: PATRIOT.RS
04/05/2022 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Херој нације: На данашњи дан погинуо пилот Војске Југославије Миленко Павловић

Пуковник Павловић погинуо је још у ваздуху, а остаци његовог авиона пали су у село Петница

На данашњи дан прије 23 године, 4. маја 1999. године, у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева погинуо је пилот Војске Југославије Миленко Павловић.

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекло га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је сједиште било измјештено у Стару Пазову.

Дана 4. маја 1999. око 12 сати примијећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције Kрушик, као и на војна складишта у селу Причевић.

Kоманду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи.

image
FOTO: Alo online

Kада је дошао до авиона изговорио је: "Мајку вам дjечју, нећете ви да гинете, ја ћу".

Извукао је из кокпита младог пилота и умјесто њега је он полетио пут родног краја, ка Ваљеву са авионом МиГ-29, № 18109.

Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизмјеничне струје тако да је остао без радара.

Павловић се упустио се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, убрзо, око 12.45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона Ф-16 фајтинг фалкон који су били западно од Тузле, те их он није ни примијетио.

image
- FOTO: ARHIVA

Погинуо је још у ваздуху, а остаци његовог авиона пали су у село Петница.

Сахрањен је 6. маја 1999. на Новом бежанијском гробљу.

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици додијелила Орден Светог владике Николаја за јуначко дјело.

Прије двије године одлучено је да се војни аеродром Батајница преименује у Војни аеродром Пуковник – пилот Миленко Павловић, а главна улица у Батајници, која води од центра села до аеродрома носи име пуковника Павловића.

У родном селу Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен-комплекс који обухвата Спомен-чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника), као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 1912—1918.

На спомен-чесми се налази крило са авиона МиГ-29 којим је Павловић летио.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:55