/ -DODIK, VUčIć I PUTIN
29/06/2022 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istraživanje u Srbiji: Putin popularniji za procenat od Vučića, prati ih Dodik

Viktor Orban se percipira kao domaći lider, a to je već vrsta političkog fenomena, pokazalo je istraživanje Demostata

U Srbiji je predsjednik Aleksandar Vučić samo za jedan procenat popularniji od ruskog lidera Vladimira Putina, pokazalo je istraživanje Demostata.

Kako je kazao na predstavljanju istraživanja Zoran Panović, to govori da Putin ne da bi ušao u drugi krug kad bi mogao da se kandiduje u Srbiji, nego bi možda i pobijedio Vučića.

- Treba razumjeti i tu vrstu kauzalnosti: da je Vučić svoj kult ličnosti gradio stalnim pozivanjem na Putina- kazao je Paunović.

Istraživanje je pokazalo da je Milorad Dodik najpopularniji srpski lider posle Vučića, a da se Viktor Orban percipira kao domaći lider.

- To je već jedna vrsta političkog fenomena- dodao je Panović. 

Tačno 46 odsto ispitanih najviše povjerenja ima u Vučića, po šest odsto najviše vjeruje Zdravku Ponošu i Ivici Dačiću, a 27 odsto ispitanih nema povjerenja ni u jednog političara.

Od svjetskih lidera najbolje mišljenje ispitanici imaju o Putinu (45 odsto), Si Đinpingu (12 odsto) i Emanuelu Makronu (11 odsto).

Rusi su najpopularniji među Srbima, a slijede Grci, kad su u pitanju narodi. Francuzi polako sa Makronom obnavljaju kapital poverenja kod Srba.

Istraživanje je sprovedeno između 13. i 22. juna, a u njemu su učestvovala 1.203 građanina.

Kada bi sutra bio održan referendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju, 34 odsto građana bi glasalo za, ali samo 17 odsto misli da bi trebalo učiniti određene ustupke zbog napredovanja ka EU, dok je protiv ulaska u EU 51 odsto ispitanika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

18. maj 2024 15:23