Lalić / - MUP SRBIJE
01/12/2022 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lalić: Koga nismo uspjeli namamiti u Ritopek, ubili smo na ulici

Lalić je rekao i da prilikom uništavanja tijela nikome od okrivljenih koji su učestvovali u tome nije pozlilo, niti se iko osjećao loše, ili barem nije pričao o tome, jer bi to, kako kaže Lalić, značilo da su pokazivali slabost

Optuženi-svjedok Srđan Lalić izjavio je, u današnjem nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi, da su on i svi ostali sukcesivno bili uključeni u sve teža krivična djela, uključujući i monstruozna ubistva, te da im nije bilo dozvoljeno da se međusobno sukobljavaju, jer su se plašili za sopstvene živote, prenosi N1.

- To je bio prihvatljiv način ponašanja u grupi. Uradili smo sve da im se ne prijeti, protivljenje bi bilo loše protumačeno od strane vođa grupe, rekao je Lalić odgovarajući na pitanja advokata oštećenih i precizirao da su zadatke dobili od čelnika Veljka Belivuka.

Kako je objasnio, kada dobiju zadatak, niko nikada ne reaguje, pogotovo da ne kaže "neću to da uradim".

- Nisam ni pokušao da se usuđujem na tako nešto. Mislim da su svi drugi mislili isto. U okviru ove grupe saznali smo da se lako može izgubiti život, rekao je Lalić i dodao da su optužene vođe kriminalne grupe Belivuk i Marko Miljković podsticali nasilničko ponašanje.

Kako je naveo: "Znao sam da ako tako funkcionišem, nemam velikih razloga da brinem o svom životu. Plašio sam se da bi, ako ne budem slušao, Miljković mogao pokrenuti inicijativu za ubistvo, između ostalog i zbog finansijskih interesa i motiva, rekao je on.

Detaljno je objasnio kako je čišćena brusilica

Odgovarajući na pitanja predstavnika porodica povrijeđenih, Lalić je ispričao kako je očišćena skrivena prostorija u Ritopeku u kojoj su izvršena ubistva, kao i mašina za mljevenje djelova tijela ubijenih.

Za čišćenje su, prema Lalićevim tvrdnjama, koristili sonu kiselinu ili varikinu, zavisno o tome šta su u tom trenutku našli na prodaji.

Prilikom čišćenja nosili su zaštitnu opremu i to HTZ naočare za brušenje, bijeli kombinezon autolimara, radna odijela i uvijek nove čizme koje su kupovali prije svakog zločina.

Lalić je rekao i da mašina za mljevenje može i da melje kosti. Lalić je rekao i da prilikom uništavanja tijela nikome od okrivljenih koji su učestvovali u tome nije pozlilo, niti se iko osjećao loše, ili barem nije pričao o tome, jer bi to, kako kaže Lalić, značilo da su pokazivali slabost.

Oni koje nisu namamili u Ritopek ubijani su na ulici

On je rekao da se svaka "potencijalna meta" ne može "namamiti" da dođe na sastanak sa njima i bude dovedena u Ritopek, gdje će biti ubijeni, pa su na primjer Aleksandar Šarac i Ljubomir Marković Kića morali da budu ubijeni na ulici.

- Taj modalitet ubistava u kući primjenjivan je kada je bilo moguće doći do žrtve. Model posmatranja je primijenjen kada je procijenjeno da se oružje mora koristiti. Ali to se uvijek radilo na način da se ukloni tijelo, mnogo je manji problem kada čovjek nestane nego ga likvidirati na ulici. Uvijek se radilo o otmici, objasnio je Lalić.

On je dodao da se u ormaru sa oružjem nalazio i špric sa cijanidom, kojim je jedna žrtva ubijena ubrizgavanjem cijanida u usta, a bio je spreman i za drugu, ako ne bude moguće da je dovede u Ritopek. Lalić je rekao da ne zna kako i od koga je nabavljen cijanid.

Na pitanje advokata oštećenog da li su Belivuk i Marko Miljković imali zaštitu od države, Lalić je rekao: "Ne, nisu, sve smo dobro organizovali, nije bilo potrebe".

Dodao je da se plaše da su na "mjerama" policije i BIA, da policija "vidljivo radi" na njima, te da je na to upozorio Belivuka i Miljkovića, posebno kada je riječ o kući u Lisici Potok, koja im je dat na korišćenje od advokata Dejana Lazarevića.

Švajcarci su platili kokainom

On je rekao da je Belivuk u toj grupi "prirodni fenomen", ali da je Miljković "mnogo lukaviji i neko ko je vukao poteze".

Donosi se odluka između njih dvojice, rekao je Lalić, koji nije želio da precizira ko je od njih dvojice lično za njega veći autoritet.

Povodom fotografija ubistava, Lalić je rekao da su neke poslate Radoju Zviceru, kako bi ga obavijestili o ubistvima.

On je naveo i da je, nakon ubistva u kojem je učestvovao, od dva kilograma kokaina koje su dobili kao nagradu od Radoja Zvicera dobio 300 grama, od čega je "pomiješano" 2,4 kilograma, što je vrijedno oko 7.000 eura.

Lalić je rekao i da im je "najavljena mogućnost" da učestvuju u brodskom transportu kokaina, gdje od uloženih 11.000 eura mogu dobiti 35.000.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:18