Ana Brnabić / - MEDIABIRO
31/12/2023 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lapsusi političara – od urme do mantija

Mnogi lapsusi političara postali hit na društvenim mrežama

Ako je neko u javnom životu Srbije u 2023. godini imao prilike da zauzme prostor u medijima i da "hara" programima televizija sa nacionalnim frekvencijama bili su to političari iz vlasti, piše N1.

U moru njihovih nastupa izdvojili su se i oni u kojima su, greškom ili ne, pravili lapsuse koji su potom postajali i hit snimci na društvenim mrežama.

Titulu nekrunisanog kralja lapsusa i u 2023. godini uspio je da zadrži Aleksandar Šapić koji je dok je bio gradonačelnik imao prilike da se pohvali više godina najavljivanim projektom – grobljem za kućne ljubimce.

Tako je krajem septembra, tokom obilaska novoizgrađenog objekta u Bloku 51, najavio da će se životinje kremirati kao i ljudi i da će se ostavljati njihova "urma":

- Tamo će se kremirati životinje, kao i ljudi, a onda će urma ovdje da se ostavlja ili na nek drugo groblje… Urna da", rekao je Šapić nakon što mu je neko dobacio.

Samo mjesec i po dana ranije, Šapić je imao još jedan govornički "biser". Komentarišući primjedbe građana da se u Beogradu ponekad sijeku zdrava stabla, rekao da "niko nije lud da siječe zdravo drvo, već da se ona obrezuju".

- Važno je da se redovno obrezuje jer drveće koje je popadalo ili je bilo iznutra oboljelo ili trulo ili nije bilo obrezano - rekao je Šapić, vjerovatno želeći da kaže "orezano".

On je pozvao Beograđane da imaju razumijevanja da kada "vide da neka ekipa obrezuje neko drvo, znaju da to nije hir".

Lapsuse je imala i premijerka Srbije Ana Brnabić, a ostaće upamćen onaj na sjednici Narodne skupštine Srbije 19. maja 2023. Na toj sjednici je, inače, došlo do nekoliko verbalnih sukoba između zastupnika vladajućih i opozicionih stranaka.

Međutim, ono što niko nije očekivao je da će tokom svog izlaganja, Brnabić u jednom trenutku reći da se vlast u Srbiji neće mijenjati na izborima.

- I da vam kažem još jednom, vama i vašim koalicijskim partnerima. Niko nikoga neće ganjati po Srbiji, vlast u Srbiji se neće mijenjati na izborima, u Srbiji neće biti Majdana - rekla je Brnabić.

Skupštinska rasprava tog maja premijerku je još jednom upisala u "knjigu lapsusa".

Naime, imali smo priliku da čujemo da je Brnabić poručila da joj je bliži srcu protest "Srbija protiv nasilja" nego onaj koji je organizovao Aleksandar Vučić.

Simpatizeri SNS u Beogradu su se okupljali u petak, dok je dan kasnije organizovan protest građana protiv nasilja. Brnabić je u Skupštini rekla sledeće:

- Ja u svoje ime želim da kažem građanima da su uvijek svi dobrodošli na skup protiv nasilja, u subotu. Svakako sa moje strane, ja ću biti tamo, pa zato želim da pozovem građane na skup bliže svom srcu, skup nade, skup jedinstva - rekla je Brnabić.

Već sljedećeg mjesaca premijerka je imala još jedan, možda bi se moglo i reći lapsus, na koji je ukazala funkcionerka SSP-a Marinika Tepić:

- Morate ovo pogledati! Ana Brnabić, šest godina premijerka, ne zna razliku između rada na određeno i na neodređeno vrijeme, da je ona neodređeno‘ i ‘za stalno‘ ISTO! Prvo sam mislila lapsus, ali ne! I to sva bitna dok se ruga opoziciji! Sve puca u tom njenom (informacionom) sistemu - napisala je Tepić na svom nalogu na Tviteru.

Ipak ono što se nije desilo 2023, a što ostaje među najvećim hit lapsusima srpske političke scene je trenutak kada je Brnabić na predizbornom mitingu 2022. godine u Jakovu, pozdravljala prisutne.

Ona je, naime, rekla da joj je drago "što je u Surčinu", a kada su je iz mase, uz podsmjeh, podsjetili da je u Jakovu, ona se "ispravila" i uz izvinjenje rekla u "JaRkovu".

Dan 31. avgust 2023. godine ostaće upamćen po posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Novom Pazaru.

Obraćajući se prisutnima, Vučić je u jednom trenutku, govoreći o specijalitetima iz Novog Pazara, uz pite spomenuo.– "muftije".

Ubrzo je i sam uvideo lapsus i uz smijeh se ispravio.

Predsjednik je, naime, mislio na mantije, tradicionalnu vrstu pite iz Novog Pazara, po kojoj je ovaj grad čuven.

Posle ovog lapusa počeli su komentari na društvenim mrežama.

Tako je bivši predsednik Srbije Boris Tadić napisao: "Ovo je za anale i večnost! Pazarci, sklanjajte muftije od Vučića, pogotovo kad je gladan".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:32