Здање Скупшине Србије / - WIKIPEDIA
23/05/2021 u 08:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Македонци послије 65 година враћаjу Скупштини Србиjе дио ограде коjи jоj jе недостаjао

Чувени архитекта, Рус Николаj Краснов, чиjа су здања у Београду jош и зграда Владе и Министарства спољних послова, проjектовао jе и скупштинску ограду. Постављена jе давне 1936. године

Македониjа враћа дио импозантне ограде дужине пола километра коjа се налазила око Скупштине Србиjе, а у вријеме Jосипа Броза Тита jе скинута и однесена. Ограду коjу историчари умјетности описуjу као „очараваjућу” и за коjу се 65 година ниjе знало гдје jе, вратиће у Београд 10. jуна градоначелник Охрида, сазнаjе „Блиц”.

Чувени архитекта, Рус Николаj Краснов, чиjа су здања у Београду jош и зграда Владе и Министарства спољних послова, проjектовао jе и скупштинску ограду. Постављена jе давне 1936. године. У вријеме комунистичког режима речено jе да „између народа и власти не треба да стоjе никакве бариjере” и ограда jе демонтирана.

Ипак, и поред ове флоскуле, наставила jе да дијели народ и власт, само на другим мјестима. Дуга пола километра, ограда jе распарчана и дио jе искоришћен за опасавање Бијелог двора у вријеме док jе у њему живио Jосип Броз, а потом и Слободан Милошевић.

Чаршиjска прича из ондашње Jугославиjе jе и да су тадашњи руководиоци у Словениjи и Хрватскоj жељели дијелове ограде коjом су опасавали своjе викендице. дио jе пребачен на Охрид око виле „Биљана”, коjи jе користио Тито, а посјетили су jе и користили многи свјетски државници и политичари попут Бан Ки Муна, Леонида Кучме, Сергеjа Лаврова, Хосе Мануела Бароса...

- Послије 5. октобра, како jе била неопходна реконтрукциjа дијелова Скупштине, док су тражени нацрти, пронађене су и скице ограде, за коjу већина нас ниjе ни знала да jе постоjала. Међутим, ниjе се знало гдје jе ограда. То jе била потпуна непознаница - прича за „Блиц” предсједник Скупштине Ивица Дачић.

Он додаjе да ниjе било лако саставити делове ограде jер у скупштинскоj документациjи и у архиву ниjе било документа коjи би сведочили о томе. Дуги низ година се трагало за оградом и... ипак су пронађени фрагменти архивске грађе. Сазнало сеи да jе jедан дио у Македониjи.

- Када jе био у посјети министар спољних послова Сјеверне Македониjе, замолио сам га да се распита гдје jе дио, практично, нашег скупштинског здања. Jавили су ми да jе ограда око виле „Биљана” и да су спремни да jе врате. Донијеће jе градоначленик Охрида. То jе заиста диван приjатељски гест и знак добросусједских односа - поручуjе шеф српског парламента.

Ове године навршава се укупно 85 година од како се сједнице одржаваjу у овом здању Скупштине Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 08:21