/ -FOTO: ARHIVA
12/01/2023 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Male boginje stigle u Srbiju

Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon par dana i pojavom ospi

Prvi slučajevi malih boginja u Srbiji ove godine potvrđeni su kod troje djece, uzrasta do godinu i po dana.

Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović

Jovanovićeva kaže da je naša referentna laboratorija u Torlaku potvrdila prisustvo malih boginjana uzorku uzetom od troje djece i jedne odrasle osobe iz Smedereva.

- Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon par dana i pojavom ospi. Četiri dan prije nego što se pojave ospe, osoba je visoko infektivna,kao i četiri dana posle pojava ospa je takođe infektivna i može je prenijeti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su djeca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju djecu - poručila je Verica Jovanović.

Kada je riječ o obuhvatu vakcinisane djece MMR vakcinom u Srbiji,ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu.

Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

- Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je riječ o uzrastu djece do dvije godine, dok je kod djece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno - zaključila je Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:19