Манастир Високи Дечани / - Фото: Википедија
25/09/2023 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Manastir Dečani: Ne širite laži o ulozi SPC u oružanom sukobu u Banjskoj

U pretresu manastira i njegovih prostorija, prema međunarodnim izvorima na Кosovu, nije pronađeno nikakvo oružje, napominju oni

Iz manastira Dečani reagovali su putem društvene mreže Iks na, kako navode, veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti koje se šire posle napada u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Kako se navodi u objavi, međunarodni predstavnici potvrdili su da je kosovska policija posle pretresa juče popodne, samo u napuštenim vozilima naoružanih napadača u blizini manastira, otkrila oružje.

(UŽIVO) Kosovo: Blokirani prilazi Banjskoj, pronađeno još jedno tijelo

- Кako se navodi u jučerašnjem saopštenju Crkve, naoružani ljudi sa maskama su provalili zaključanu kapiju manastira i razmijenili vatru sa policijom. U pretresu manastira i njegovih prostorija, prema međunarodnim izvorima na Кosovu, nije pronađeno nikakvo oružje. Crkva nije imala apsolutno ništa sa ovim tragičnim događajima, a monasi sa hodočasnicima su bili samo uhvaćeni u unakrsnoj vatri. Hvala Bogu, niko u manastiru nije povrijeđen, navodi se u saopštenju.

Doadje se da se očekuje da će hodočasnici danas napustiti svoje domove.

- Zlonamjerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim platformama društvenih medija na Кosovu, ciljajući na našu crkvu, naše monahe i hodočasnike u manastiru Banjska — koji su pretrpjeli ogroman stres i doživjeli teško iskušenje — ne podstiču mir, već samo eskaliraju međuetničke tenzije na Кosovu. SPC na Kosovo je među prvima je juče oštro osudila nasilje na sjeveru Кosova, apelovala na smirenost i izrazila saučešće svima koji su izgubili živote. Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gdje je naoružana grupa ušla nasilno bježeći od policije i pružajući otpor, suočili su se sa direktnim prijetnjama po svoju bezbjednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje. Iguman manastira Danilo, naši monasi u Banjskoj i hodočasnici koji su usred pucnjave nastavili molitve u crkvi bili su pravi heroji. Ne zaslužuju zlobne primjedbe trolova i mrzitelja na nekim platformama društvenih medija, naglašavaju iz manastira Dečani.

Oni dodaju da se još jedno“ medijsko lažno predstavljanje“ dogodilo danas kad su tokom jutra ispred policijske stanice u Prištini fotografisana tri monaha SPC.

- Oni nisu bili tamo u vezi sa događajima na sjeveru Кosova, već da bi vodili svoju dokumentaciju uz pomoć OEBS-a. Naš vladika Teodosije je dosledno pozivao na deeskalaciju tenzija. Naša Crkva ostaje nepokolebljivo posvećena rešavanju svih pitanja na Кosovu mirnim sredstvima i dijalogom, naglašava se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:44