Povelja crnogorskim borcima / - OBNOR
20/10/2024 u 20:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

OBNOR-u Glavnog grada uručena jubilarnа Pоvelja povodom 80. godina od oslobođenja Beograda

Na poziv Gradskog SUBNOR-a Beograd i predsjednika pukovnika Bora Ercegovca, delegacija SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941- 1945. Glavni Grad Podgorica, 20. oktobra prisustvovala je svečanoj akademiji i svečanostima povodom 80. godina oslobođenja Beograda od fašizma u drugom svjetskom ratu.

Crnogorskoj delegaciji OBNOR-a uručena je jubilarnа Pоvelja povodom 80. godina od oslobođenja Beograda u drugom svjetskom ratu, u znak zahvalnosti za doprinos kulturi sjećanja na slavne narnooslobodilačke borbe 1941- 1945. godine.

- Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević i Sekretar OBNOR-a 1941-1945 Podgorica Đordjije Miško Selić, delegacija, SUBNOR-a Srbije, gradskog SUBNOR-a Banja Luka na čelu sa predsjednicom Ljubicom Tadić, gradskog SUBNOR-a Ljubljane na čelu sa Milanom Gorjancem, članom predsjedništba gradskog SUBNOR-a Ljubljana, delegacija, prestavnik Ministrastva Vojske Srbije, Grada Beograda. Ovom veličanstvenom skupu prisustvovalo je nekoliko preživjelih boraca oslobodioca Beograda - navode u saopštenju.

Ispred Udruženja vojnih penzionera Crne Gore svečanoj akademiji je prisustvovala potpredsjednica Rajka Martinović. Nizom slobodarskih svečanosti obelježeni su ovi značajni datumi iz antifašističke prošlosti ovog grada. Delegacije su zajedno u prijepodnevnim satima položili vijence na groblju oslobodioca Beograda.

- Nakon toga u popodnevnim satima prisustvovali smo otvaranju izložbe povodom dana oslobođenja Beograda pod motom „ Živi srećan u slobodi – ljubav naša nek te vodi. Nakon toga održana je svečana akademija Gradskog SUBNOR-a Beograda na kojoj je predsjednik pukovnik Bora Ercegovac pozdravio sve delegacije i prisutne ovom skupu, čestitajući praznik i u svom referatu nadahnuto govorio o ovim veličanstvenim dogadjajima - piše u saopštenju.

Povodom 80. godina od oslobodjenja Beograda u drugom svjetskom ratu dodijeljena su Priznanja i Povelje pojedincima i organizacijama koje je uručio predsjednik Bora Ercegovac.

Predsjednik Gradskog SUBNOR Beograda je uručio jubilarno priznanje povodom 80. godina od oslobodjenja Beograda u drugom svetskom ratu – OBNOR-u 1941 – 1945 Glavni Grad Podgorica.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević kaže da su prisustvom u Beogradu odali dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i oslobodiocima Beograda, koji su prije 80. godina rekli NE mračnim silama fašizma. Iako je fašizam pobijedjen u drugom svetskom ratu, ideologija fašista i nacista nije prestala da živi.

Zato možda je danas najvažniji zadatak za sve nas antifašiste velika borba protiv revizionizma, mijenjanja i falcifikovanje istorije i vraćanja neonacizma na istorijsku scenu.

Ovo nas treba zabrinuti i biti signal da se svijetle tekovine NOB-e, kao dio naše istorije, ne smiju dovoditi u pitanje, da se mora što više i organizovanije raditi na daljoj edukaciji i promovisanju antifašističkog pokreta kod nas i u regionu i mjesta i uloge koje su naši prostori imali u tom pokretu, prije svega kod mladih naraštaja, naglašavaju borci.

- Moramo mladima pokazati zašto je antifašizam za njih, i za sve buduće generacije, od životnog značaja i zašto je fašizam u bilo kojoj formi apsolutno neprihvatljiv. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Naša je trajna obaveza i najmanje što mi možemo da uradimo je da nikada ne zaboravimo one, koji su svoje živote ugradili za slobodi naše domovine od Triglava pa do Djevdjelije, kao i sve učesnike rata i revolucije, da doživotno cijenimo za sve što ste uradili u obnovi i izgradnji naše zemlje. Ni pedalj ne odustajemo od naše izvorne ideje i slavne tradicije, duboko smo programski u temeljima svugdje i u svijetu priznate partizanske pobjede nad fašizmom - navodi se u saopštenju.

Radojević je izrazio zahvalnost Gradskom SUBNOR-u Beograda na pozivu da prisustvujemo ovim svečanostima i na uvijek bratskom i srdačnom dočeku, sa željom da i dalje ovaj lijepi grad, postiže zapažene i značajne rezultate za dobrobit svojih gradjana. Čestitajući ove veliki jubilej, Boračkoj organizaciji Beograda je poželio puno uspjeha u budućem radu.

- Ova tri dana provedena u Beogradu ostaće nam u najljepšem sjećanju i nezaboravu, svečano srdačno i veličanstveno, susret za pamćenje, uz prisustvo uglednih zvaničnika i prestavnika boraca Beograda i ostalih delegacija iz regiona. Nakon toga uz koktel, nastavilo se druženje i evociranje uspomena a bilo je i partizanskih pjesama - dodaju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 20:51