Sa sastanka kosovskih zvaničnika i premijera Lukseburga i Holandije / - N1
04/07/2023 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Premijer Luksemburga u Prištini: Neće biti pobjednika ako dođe do sukoba

Luskemburški premijer je rekao da je stabilnost važna za sve, poručivši da se strane moraju pridržavati smjernica Evropske unije

Gzavije Betel je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem i premijerom Holandije Markom Ruteom izjavio da Luksemburg želi da pomogne i sasluša strane i da je potreban otvoren dijalog Beograda i Prištine.

Luskemburški premijer je rekao da je stabilnost važna za sve, poručivši da se strane moraju pridržavati smjernica Evropske unije.

– Kada je planirano ovo putovanje, nismo znali da će biti tenzija. Mi težimo da gradimo mostove. Juče smo bili u Beogradu a danas smo u Prištini. Za nas je važno da znamo da postoji vodič za dijalog i to je (izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav) Lajčak – rekao je Betel.

Prema njegovim riječima, moraju biti otklonjene mogućnosti eventualnih kriza od kojih narod najviše pati.

– Možete računati na nas. Za nas je važno da verujemo u rad posrednika EU. Dobro je imati otvoren dijalog – rekao je on i dodao da je Kosovo dio evropske porodice.

Zaključio je da političari donose odluke, "ali posljedice snosi narod".

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da zemlja koju predstavlja podržava Kosovo i Srbiju na putu dijaloga, u cilju normalizacije odnosa.

Izjavio je da je smirivanje situacije važno ne samo za mir, već i za prosperitet ka integraciji u EU.

– Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg pokušavaju da normalizuju situaciju ka dijalogu i deeskaliraju situaciju, da normalizuju odnose dvije države. Nadam se da je to važno ne samo za mir u regionu, već i za prosperitet ka EU integracijama – rekao je Rute.

Prema njegovim riječima, Holandija podržava Kosovo ka integraciji i na putu ka zaštiti sloboda i ljudskih prava.

On je naveo da su važne reforme u pravnom sistemu i dodao da Holandija, kao treći najveći investitor na Kosovu, vidi bliske mogućnosti za saradnju.

– Podržavamo napore Kosova u vezi sa vizama i siguran sam da će biti preduzeti mnogi koraci, spremni smo da pomognemo Kosovu – rekao je holandski premijer.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Rute je rekao da se smirivanje "mora sprovoditi korak po korak i precizno".

– Optimista sam da će prevladati hladni umovi, svi žele proširenje, svima je to u interesu. Ako možemo da pomognemo, tu smo – rekao je holandski premijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 19:54