Милутин Мркоњић / - фото: Новости.рс.
27/11/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преминуо Милутин Мркоњић

Ту информацију потврдио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић

Српски политичар и народни посланик Милутин Мркоњић преминуо је у Београду у 79. години, након што му се здравствено стање нагло погоршало.

Ту информацију потврдио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

- Отишао је највећи међу нама. Легенда Социјалистичке партије Србије и цијеле Србије. Почасни предсједник Милутин Мркоњић, наш друг и политички отац, наш Мрка. Хвала Ти за све, почивај у миру - написао је он на Инстаграму.

Мркоњић је преминуо на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, гдје се последњих недјеља лијечио због изражених срчаних сметњи и тегоба.

Њему се прошлог четвртка, 18. новембра, стање нагло погоршало, а љекари су тада саопштили да је његово здравствено стање озбиљно.

Биографија Милутина Мркоњића

Мркоњић је рођен у Београду, 23. маја 1942. године, а дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду.

По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање жељезница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов директор.

Такође је био потпредседник Народне скупштине Републике Србије од 8. маја 2007. године. Након што је предсједник Скупштине Томислав Николић поднио оставку, Мркоњић је преузео предсједавање сједницама Скупштине као најстарији од потпредсједника, до избора новог предсједника Оливера Дулића 23. маја 2007. Пред Мркоњићем је Влада Републике Србије положила заклетву 15. маја 2007. године.

На изборима за предсједника Србије, јануара 2008. године, био је кандидат СПС-а и освојио је око шест одсто гласова.

У Влади која је формирана након избора у мају 2012. године, Милутин Мркоњић је обављао функцију министра саобраћаја до реконструкције која је завршена 2. септембра 2013. године. На том мјесту га је замијенио страначки колега Александар Антић.

Супруга Милутина Мрке Мркоњића је Драгана Даша Мркоњић, која је годинама радила као адвокат, а касније и као судија. Њих двоје су били у браку више од 30 година.

Од 2012. године је био у вези са познатом пјевачицом Аном Бекутом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:13