/ - ARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: TUŽILAŠTRVO SRBIJE
31/10/2023 u 21:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prisluškivanje i praćenje članova Belivukovog klana: "Telefon ne koristim poslednjih 15 godina "

Pojedini optuženi i njihovi advokati imali su primjedbe da je tajno prisluškivanje rađeno u privatnim stanovima u kojima su boravili privremeno ili pak tamo bili sa porodicom na odmoru, navodeći da je takav nadzor suprotan zakonu

U Specijalnom sudu, Beograd,  nastavljeno je suđenje klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava i druga krivična djela, piše N1.rs.

U sudnici je danas obavljen uvid u dio pisane dokumentacije koja se odnosi na naredbe suda za prisluškivanje i praćenje, kao i za tajni nadzor i snimanje komunikacije optuženih članova Belivukovog klana.

Od svih članova najduže je praćen četvrtooptuženi Marko Budimir, od maja 2020. pa sve do posle hapšenja grupe 2021. godine. Veljko Belivuk je bio na „mjerama“ od sredine jula 2020. do marta 2021.

Ostali optuženi su tajno nadzirani uglavnom najranije od oktobra 2020. Pojedini optuženi i njihovi advokati imali su primjedbe da je tajno prisluškivanje rađeno u privatnim stanovima u kojima su boravili privremeno ili pak tamo bili sa porodicom na odmoru, navodeći da je takav nadzor suprotan zakonu.

- Tražim da se izuzmu dokazi iz spisa predmeta koji se odnose na nadzor koji je vršen u prostorijama, odnosno u privatnom apartmanu gdje sam ja bio sa porodicom na odmoru u hotelu Crni vrh na Divčibarima, tražim i da se ta komunikacija ne preslušava, iako tu nema ništa inkriminišuće. Dodatno, ja telefon ne koristim poslednjih 15 godina jer nemam povjerenje u policiju -  rekao je Marko Miljković.

Na to je reagovao tužilac Saša Ivanić, riječima da su sve naredbe i dokazne radnje zakonite.

- Zakon propisuje jedino da se mjera tajnog nadzora ne smije sprovoditi u stanu gdje lice ima prebivalište, svaki drugi prostor, iako je u građevinskom smislu stan, može da se prisluškuje i zakon, a i sudska praksa to dozvoljavaju -  kazao je Ivanić.

Veljko Belivuk je takođe u sudnici kazao da nema povjerenje ni u policiju ni u tužilaštvo i da mu većina brojeva telefona u odnosu na koje je bila primjenjena mjera prisluškivanja nije poznata osim sopstvenog broja i broja telefona njegove supruge.

Interesantno je da su Marko Miljković i Veljko Belivuk imali primjedbe da je vršen nadzor i u slučaju dva automobila marke „škoda“ i „mercedes“ u kojima su se oni, kako kažu, možda vozili jednom ili nekoliko puta.

Na to je predsjednica sudskog vijeća obojicu pitala da li su svjesni da su upravo ti automobili pripadali ubijenom Zdravku Radojeviću, a koji je, prema navodima tužilaštva, jedna od žrtava Belivukovog klana, a njegovi automobili su pronađeni kod optuženog Marka Budimira.

Na to se Budimir referisao i kazao da postoji svjedok koji može da svjedoči i potvrdi da je on vlasnik, a ne Zdravko Radojević. Predsjednica sudskog vijeća rekla da je u sud stigao podnesak i da će upravo taj svjedok i svjedočiti, kao i da je upravo on rekao da je svoj auto prodao Zdravku Radojeviću.j

Pojedini optuženi su iskoristili priliku da javno naglas u sudnici najave da će protiv pojedinih medija zbog njihovog izvještavanja podnjeti tužbe. To su učinili tako što su zatražili dozvolu od predsjednice sudskog vijeća da na licu mjesta daju punomoćja svojim advokatima specifično za to.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:33